nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tehénszociológia

Tehénszociológiai vizsgálódásba kezdtek Nagy-Britanniában több tej reményében.

MTI | 2012. augusztus 5.
|  

Tehenészeti alapigazság, hogy minél jobban érzi magát egy állat, annál több tejet ad. Az eddig is  biztosra vehető volt, hogy a tehenek társas lények, és meglehetősen fontos számukra a csoportokba szerveződés. Ennek fejlődési, kialakulási mikéntjét próbálják nyomon követni az Exeteri Egyetem tudósai, akiknek szakterülete az állati viselkedés.

Egy cullomptoni tehenészetben egy gulyányi marha nyakára elektromos nyomkövetőket szereltek, amelyek rögzítik a tehenek mozgását és megmutatják ahogy összebarátkoznak vagy kerülik egymást, esetleg összetűznek. A készülék rögzíti, hogy milyen gyakran és milyen közeli kapcsolatba lépnek egymással a tehenek.

Tehénszociológia
Forrás: Wikimedia Commons / Xocolatl

 A tudományos vizsgálódás költségeit részben a brit környezetvédelmi minisztérium állja, de pénzeli a brit tejtermelő gazdák szervezete is. A szocializálódási adatoktól, továbbá egyéb információktól – például az egyes tehenek egészségi állapotáról szólóktól – a tudósok azt remélik, hogy gyakorlati hasznú tanácsokat is le tudnak szűrni a gazdák számára – adta hírül a brit Metro újság.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X