nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit ettek az emberek 100 éve, amit mi már nem tudunk megkóstolni?

Van egy könyv, amiben sok ezerféle alma leírása és képe található. 110 éve állították össze, a benne szereplő gyümölcsöket azonban mi már nem ízlelhetjük meg.

nyest.hu | 2015. augusztus 17.
|  

1905-ben jelent meg a The Apples of New York (New York almái) című kötet a New York állambeli mezőgazdasági minisztérium kiadásában. Százával találhatunk benne különböző színű, méretű és formájú almákat, köztük azt is, amelyik Thomas Jefferson személyes kedvence volt...

A könyv – amely tele van csodálatos rajzolt illusztrációkkal – tehát 110 éve jelent meg. Ekkor még nagyon ritkák voltak a kereskedelmi termelési céllal kialakított gyümölcsösök. Ráadásul nagy különbség a mai termeléshez képest, hogy ebben az időben még a nagyobb gyümölcsösökben is minden munkát kézzel végeztek. De miért olyan nagy szám ez a könyv, amiben a több mint 100 évvel ezelőtti almatermelésről kaphatunk képet?

Thomas Jefferson kedvenc almája
Thomas Jefferson kedvenc almája
(Forrás: UpWorthy)

A kötetnek az adja a szomorú jelentőségét, hogy a benne felsorolt almatípusok túlnyomó többsége ma már nem létezik. A kereskedelmi célú termesztéssel egyszerűen az a fajta sokféleség, amely a múlt előtti századot jellemezte, teljesen eltűnt, és csak néhány közismert almatípus maradt. A különlegesebb fajták ma már csak a genetikai állomány megőrzésére vállalkozó, speciális gyümölcsösökben találhatóak meg. Ma csupán 15-féle alma teszi a termelt mennyiség 90 százalékát.

És az almák sorsa nem egyedülálló: nagyon sok mezőgazdasági termék (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék stb.) hasonló sorsra jutott az elmúlt száz év folyamán. Ma körülbelül 12-féle terményt termelnek a legtöbb helyen – elsősorban burgonyát, rizst, kukoricát és búzát. A szűkülés oka pedig az, hogy eltűntek a tradicionális termelési formák; mára túlnyomórészt nagyvállalatok folytatják ezt. Ezek pedig megtiltják a magok megőrzését, illetve a termelők közti cserét. Van persze ez alól is kivétel: néhány kistermelő ma is folytatja a hagyományos gazdálkodást.

Forrás

100 years ago, people were eating things that most of us will never taste. So what happened?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 lcsaszar 2015. augusztus 17. 12:00

Tőlünk nyugatabbra háromféle alma kapható a boltokban: red apple, green apple, yellow apple. Ez korántsem vicc, a fajtanevük nincs is kiírva.

Információ
X