nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az év hala 2015
Élen a kecsege, nyomában a galóca

Karácsony közeledtével megnő az érdeklődés halaink iránt. Fókuszában az ünnepi asztalra kerülő halak állnak, de sokan követik figyelemmel az Év Hala megválasztását célzó közönségszavazást is, amely ugyancsak ilyentájt zajlik a Magyar Haltani Társaság honlapján.

nyest.hu | 2014. december 15.
|  

A versenyben jelenleg orrhosszal vezet a kecsege, de a ragadozóhalak kedvelői még remélik, hogy a galóca megszorongathatja. Mellettük harmadik jelöltként a vágódurbincs rosszul vette a kanyart, úgyhogy már halovány esélye maradt a kitüntető címre ‒ adott helyzetjelentést Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.

Az ősi vonásokat mutató, porcos belső vázú kecsege ma még többfelé megtalálható közepes és nagyobb folyóvizeinkben. Állománya azonban egyre csökken, ezért 2014-ben kikerült a fogható fajok köréből, kifogott példányait vissza kell engedni. Ez utóbbi előírás érvényes a vágódurbincsra is, amely korábban egyaránt gyakori volt folyó- és állóvizeinkben, ám az utóbbi évtizedekben ugyancsak vészesen megfogyatkozott.

Harmadik vagy, durbincs, vágod? – Ellenfeleire tüskés megjegyzéseket tett, talán ezért nem népszerű?
Harmadik vagy, durbincs, vágod? – Ellenfeleire tüskés megjegyzéseket tett, talán ezért nem népszerű?
(Forrás: Wikimedia Commons / Tiit Hunt / CC BY-SA 3.0)

A világ legnagyobb termetű pisztrángféléjeként számon tartott galóca őshonos és bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Különleges a természeti értékünk, ezért 1996-tól fokozottan védett. Igazi nagyragadozó, melynek rekordot jelentő 34 kilogrammos példányát 1951-ben fogták a Felső-Tiszába torkolló Visóból. Hasonló méretű fajtársaiban már nem reménykedhetünk, de 6 kg fölötti példányai olykor még ma is előkerülnek a Duna-Tisza vízhálózatához tartozó folyók hegylábi szakaszain.

Egy Dunából fogott galóca visszahelyezése: a híresztelések ellenére a légynek sem árt
Egy Dunából fogott galóca visszahelyezése: a híresztelések ellenére a légynek sem árt
(Forrás: Magyar Haltani Társaság – Bézsenyi Zsolt)

A Magyar Haltani Társaság honlapján az év utolsó napjáig lehet választani a jelöltek közül, eredményhirdetés 2015. január 1-jén. A nyest megkereste a verseny három esélyesét, de kérdéseinkre halgatással reagáltak.

Orrhosszal vezet, de a kecsege nem kommentálta a viadal jelenlegi állását
Orrhosszal vezet, de a kecsege nem kommentálta a viadal jelenlegi állását
(Forrás: Wikimedia Commons / Karelj)

Természetesen az Év Hala verseny eredményeiről haladéktalanul be fogunk számolni, amint publikussá válnak!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 arafuraferi 2014. december 16. 22:49

"Ez utóbbi előírás érvényes a vágódurbincsra is" így megfogyatkozott a jóöreg paptetű? Mondjuk a horgászok biztos örülnek neki.:-)

Információ
X