nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A méhen belül hallott nyelv nem vész el!

Mi történik, ha egy baba örökbe fogadás révén egy teljesen más nyelvi környezetbe kerül? Megmaradnak-e a méhen belül hallott nyelv nyomai? – Egy új kutatás azt mutatta, hogy igen.

nyest.hu | 2014. november 21.
|  

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a babák már méhen belül elkezdik tanulni a környezetük nyelvét. De mi történik abban az esetben, amikor a méhen belül hallott nyelvet a születés után már nem hallja a gyermek, mert például örökbe fogadják, és így egy másik nyelvi környezetbe kerül? Marad bármi nyoma az agyban annak a nyelvnek, amit a méhen belüli korban hallott? Egy új kutatás azt mutatja, hogy a méhen belül hallott nyelvnek évekkel később is érezhető a hatása – számolt be az IflScience.

Az új vizsgálatban 48 fő vett részt, mindannyian 9 és 17 év közötti lányok. Őket három csoportba osztották: az elsőbe olyanok tartoztak, akik csak franciául beszéltek; a másodikba olyanok tartoztak, akiket Kínából fogadtak örökbe, de csak franciául beszéltek, születésük után nem hallottak kínai beszédet; a harmadik csoportba pedig francia-kínai kétnyelvűek tartoztak. 

„Azt tudjuk, hogy a nyelvelsajátítás során a nyelvek hangjai leképeződnek az agyban. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy megmaradnak-e ezek a reprezentációk abban az esetben is, ha az adott nyelvvel később nem találkozik az illető” – magyarázta a kutatás célját Lara Pierce, a montreali McGill Egyetem munkatársa.

A méhen belül hallott nyelv nem vész el!
Forrás: Wikimedia Commons / David Roseborough / CC BY 2.0

A vizsgálatban fMRI-képeket készítettek a résztvevők agyáról miközben kínai hangokat játszottak le nekik. Arra voltak kíváncsiak, hogy a hangok észlelésekor az agyuknak mely területei aktiválódnak. Meglepő módon azok, akik Kínából lettek örökbe fogadva, de kínai beszéddel azóta nem találkoztak, nagyon hasonló agyi aktivációt mutattak a kétnyelvűekéhez. A kutatók azt látták, hogy annak a csoportnak a tagjai, akik átlagosan 12 éve nem hallottak kínai beszédet, mégis nyelvileg releváns hangokként észlelték a kínai hangokat. Szemben azokkal, akik sosem hallottak kínai beszédet: ők nyelvileg értékelhetetlen információként reprezentálták a hallott hangokat. Náluk teljesen más agyi aktivitásminta volt megfigyelhető.

„Szinte hihetetlen, de azoknak az agyában is megvannak a kínai nyelv hangjainak a reprezentációi, akik soha nem nevelkedtek kínai környezetben, és nem egyáltalán nem beszélik a nyelvet. Ez azt jelenti, hogy az életük első hónapjaiban már kialakultak ezek a hangminták az agyukban, és annak ellenére is megmaradtak, hogy nem hallották a nyelvet a környezetükben később” – nyilatkozta Pierce. A kutatók a következő lépésben azt fogják megvizsgálni, hogy ezek a méhen belüli korból származó tudattalan „emléknyomok” megkönnyíthetik-e az adott nyelv elsajátítását.

Forrás

Languages “Lost” In Infancy Discovered In The Brain

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X