nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mire jó egy asztal?

Önök mit szoktak csinálni egy asztalnál vagy egy asztalon? Cikkünkből kiderül, mit nem szabad csinálni rajta. De akkor mit igen? Fogós kérdéseket feszegetünk.

Wenszky Nóra | 2016. szeptember 19.
|  

Olvasóink közül biztosan sokan emlékeznek Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című könyvére. Ebben szerepelt egy játék, aminek mire jó? volt a neve: mindenféléről meg kellett mondani, mire használható, mi a célja. Az óvodásoknak ezzel a játékkal próbáltak kedvet csinálni az iskolához  – mire jó a vonalzó, a tolltartó, az iskola? Ez a játék jutott eszünkbe, amikor az alábbi táblát láttuk meg egy teljesen átlagos, egy ismert bútoráruházban kapható kis asztalon. Az asztal számos más társával egy nagy cég pihenőtermében állt. Minden egyes kis asztalon ugyanilyen tábla található. 

Angolul nem értő olvasóink kedvéért a felirat – melyben a kelleténél eggyel több vessző van – a következő:

Kedves Kolléga! Megkérjük, hogy kövesse a következő utasításokat ezen sporteszköz használatakor.

1. Ne egyen vagy igyon az asztalnál!

2. Ne üljön az asztalra!

3. Ne érintse meg az asztalt!

4. Ne tegye személyes tárgyait az asztalra!

Vajon akkor mire jó ez az asztal? És vajon miért számít sporteszköznek? A teremben egyébként a kis asztaloktól távolabb egy pingpongasztal és két csocsóasztal áll. Ezeken nem találtunk semmilyen tiltó feliratot, csak a kanapék mellé elhelyezett kis asztalok mindegyikét díszíti ilyen felirat.

Mitől asztal az asztal?
Mitől asztal az asztal?
(Forrás: Wikimedia Commons / Edouard Leclerc / PD)

Elmélkedésünk során eszünkbe jutott az első tanóra az elméleti nyelvészet szakon. Bánréti Zoltán azt a kérdést tette fel, hogy vajon hogyan definiálnánk az asztal fogalmát, milyen közös jellemzői vannak minden asztalnak. Négy lába van? Nem, hisz vannak egylábú, sőt láb nélküli asztalok is. Fából van? Nem, hisz számos anyagból lehet. Vízszintes a lapja? Vannak ferde lapú asztalok is. A lap alakja alapján? Láttunk már kerek, szögletes és szabálytalan alakú asztalokat is. A magassága sem mérvadó. Akkor tán a használata? Vannak íróasztalok és evőasztalok. Az, hogy bútor? Itt elgondolkodtunk. Ekkor Bánréti Zoltán megfogta a diplomatatáskáját, az ölébe vette, rátett egy papírlapot és azt mondta: most ez lesz az íróasztal.Vagy gondoljunk arra, amikor egy társunk hátát használjuk asztalnak, ha hirtelen le kell írnunk valamit.

Olvasóink szerint mitől asztal egy asztal? És vajon mire jó az első fényképen látható, a legtöbbünk szerint kétségtelenül asztalnak minősülő sporteszköz? Mit lehet vele sportolni?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
12 Fejes László (nyest.hu) 2016. szeptember 20. 11:43

@Galván Tivadar: Továbbá: Don't Think about the pink eleph... I mean, white table.

11 Galván Tivadar 2016. szeptember 20. 11:32

"do not listen to the table", "do not smell the table", do not look at the table": ezek mind kimaradtak, tehát ezeket mind lehet.

10 Lalika 2016. szeptember 20. 10:48

@Irgun Baklav: @jan: jó, de mit jelent az, hogy "a cuccok, amikre szükségünk van"? rátehetjük-e például az autónkat vagy a traktort?

9 nadivereb 2016. szeptember 20. 10:12

@jan: Ebbe a definícióba tulajdonképpen simán belefér mondjuk az én előszobai cipőtartó polcom (ami nem asztal), viszont nem fér bele az ebédlőasztalom, ami nem térdmagasságú és nem tárolok rajta semmit, amire szükségem van. Kivéve étkezéskor a kaját. De egyébként csak szobanövények vannak rajta.

8 Irgun Baklav 2016. szeptember 20. 09:16

@jan: A térd-derékmagasság azért nem minden esetben igaz.

Pl. állófogadásoknál tipikusan kb. mellkas-magasságban lévő asztalokat szoktak használni, a derékmagasságú asztal túlságosan alacsony lenne.

A definíció másik részével is van azért kisebb probléma, mert asztalokon is lehetnek olyan dísztárgyak, amelyeknél kb. semmi szükség arra, hogy a kezünk ügyében legyen.

Mindenesetre ezzel együtt is ez egy egész használható definíció, de ha nagyon akarnánk, tudnánk rá ellenpéldát mondani.

7 jan 2016. szeptember 20. 08:22

Csak elsőre bonyolult ez, íme "a" megoldás:

Egy kvázi vízszintes, térd-derékmagasságban lévő felület, amire azokat a cuccainkat rakjuk, amire szükségünk van, hogy kezünk ügyében legyenek.

(Persze, van ferde asztal is, de azért olyan ferde nincs, hogy már lecsússzanak róla a dolgok, pláne függőleges pl. Meg lehet a haverom háta is metaforikusan asztal, de ilyen erővel azt is mondhatnánk, hogy minden ember hátasló, mert amikor nyakába vesz egy kisgyereket, akkor gyí paci úgy viszi, mint egy ló.)

6 hhgygy 2016. szeptember 19. 22:39

Fejben teniszezéshez való.

5 Szalakóta 2016. szeptember 19. 22:04

Kiállítási darab, csak nézni szabad.

4 Untermensch4 2016. szeptember 19. 18:44

Gombfoci..?

3 Fejes László (nyest.hu) 2016. szeptember 19. 16:16

@lcsaszar: Az ölte jó, de kártyánál, sakknál tilos megérinteni az asztalt? Esetleg pingpong. :)

2 lcsaszar 2016. szeptember 19. 16:06

Kártyaasztal, sakkasztal, valami ilyesmire tudok gondolni.

1 Fejes László (nyest.hu) 2016. szeptember 19. 15:47
Információ
X