nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kritizálják a foci vébé dél-afrikai közvetítőjét

A dél-afrikai tévé az ország 11 hivatalos nyelvéből csak öt nyelven tervezi közvetíteni a hamarosan kezdődő vébé meccseit.

nyest.hu | 2010. június 2.
|  

Hamarosan kezdődik a dél-afrikai futball világbajnokság, ám a rendező ország nem tervezi közvetíteni a meccseket a helyi lakosság számára az ország összes hivatalos nyelvén. Az állami kézben lévő SABC (South African Broadcasting Corporation) azzal indokolja döntését, hogy túl nagy kiadással járna mind a 11 hivatalos nyelven élőben közvetíteni – számol be a dél-afrikai Times Live friss riportja.

a foci vébé hivatalos logója
a foci vébé hivatalos logója
(Forrás: wikimédia)

A Dél-afrikai Köztársaságban ugyanis már 15 éve 9 helyi nyelv is hivatalos az angol és az afrikaans mellett (lásd pénteken következő cikkünket Dél-Afrika nyelveiről). A tévés közvetítésre kiválasztott fő nyelv az angol, de emellett cvána, xhosza, szotho és zulu nyelvű kommentárok is lesznek majd minden meccshez, a többi 8 nyelven pedig a rádió számol be az eseményekről.

Szembetűnő az afrikaans nyelv hiánya, ami több embernek az anyanyelve az országban, mint az angol. Az angolt az ország lakosságának mindössze 30 százaléka érti, beleszámítva az azt második nyelvként használókat is. Az SABC-t ezen kívül a nagyon kevés női közvetítő miatt is kritizálják. A tévé társaság szerint ennek az az oka, hogy egyszerűen nincs elég képzett női sportközvetítő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X