nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mire jó az önkéntesség?

A jól szervezett és változatos közösségi szolgálat kiemelkedő tapasztalatokat nyújt a diákoknak, és nagyon jót tehet a helyi közösségnek.

nyest.hu | 2013. november 4.
|  

A 2011-es köznevelési törvény szerint az érettségi megszerzéséhez a közoktatásban részt vevő diákoknak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A kanadai National Post összeállítása alapján kiderülhet, hogy mi mindenre jó az önkéntesség.

Kanadában sok magániskolában az iskolai tanmenet kötelező része az önkéntes közösségi munka. Ennek keretében a diákok számos élményt szereznek a változatos tevékenységek révén. „Az iskola szervezésében, de az iskolán kívül rengeteg közösségi munkát végzünk. Nagyon élvezem. És annak ellenére, hogy már megvan a kötelező óraszámom, mindig visszamegyek önkénteskedni” – mondja egy diák. „Nemrégiben egy őslakos rezervátumba mentünk, ahol egy napköziben és iskolában segítettünk felügyelni a gyerekekre. Ez az élmény mindannyiunk számára újdonság volt. Ez is jó ezekben a munkákban: mindig új élményt nyújtanak, és a tapasztalatainkat később hasznosítani tudjuk” – mondja egy másik tanuló.

Az, hogy egy iskola visszaadjon valamit az őt fenntartó közösségnek mindabból, amit kap, sok magániskolában az alapítás óta természetes igény. Az, hogy diákok részt vesznek az iskola falain kívül eső tevékenységekben a helyi közösség javára, elkötelezetté teszi őket saját közösségük iránt. Az erre való nevelés már sokszor első osztályban kezdetét veszi. Az iskolákban a közösségi szolgálat minden évben valamilyen téma köré szerveződik, de a tevékenységek köre nagyon változatos. A témák között a globális problémák ugyanúgy szerepelnek, ahogyan a helyi közösség igényei is.

Mire jó az önkéntesség?
Forrás: Wikimedia Commons / vastateparksstaff / CC BY 2 0

A közösségi munka egyik legnagyobb hatása, hogy a gyerekek már igen korán megtapasztalják, hogy ők maguk is tehetnek valamit a közösségükért, hogy mindenki képes arra, hogy változtasson, javítson mások helyzetén. Az önkéntes szolgálat során megtanulják, hogyan lehet valós segítséget nyújtani – önkéntes alapon, anyagi érdekek nélkül.

Van olyan iskola is, ahol a közösségi szolgálat ugyan nem kötelező, mégis az iskola által szervezett kampányokon 100 százalékos a részvétel. „A diákok visszajárnak önkénteskedni, ugyanis megtapasztalják, hogy igenis hatásuk lehet bizonyos dolgokra, és ez büszkeséggel tölti el őket” – mondta el egy tanár.

A közösségi szolgálat azért is nagyon fontos, mert a diákok olyan ismeretekhez jutnak általa, amilyet az iskola falain belül nem lehet nyújtani. Saját tapasztalatuk lehet például arról, hogy milyen szegénységben vagy fogyatékkal élni. Ez a fajta megismerés pedig empatikusabbá és a szociálisan érzékenyebbé teszi a gyerekeket. Felnőtt korukban pedig, lehet, hogy éppen ezért, képesek lesznek jótékonykodni, anyagilag is segíteni a rászorulókon.

Forrás

Schools help build social conscience

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X