nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minden ötödik orosz szeretne kivándorolni

Az emigrálni szándékozó oroszok aránya 21 százalékra nőtt 1991 óta, amikor 16 százalékuk szeretett volna kivándorolni - mutatta ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet pénteken közzétett felmérésében.

MTI | 2011. június 12.
|  

A kivándorlási szándék elsősorban a 18-24 éves korosztályhoz tartozó kiválóan képzettek körében elterjedt: a generáció 39 százaléka vágyik el Oroszországból, s ezen belül a magas képzettséggel rendelkezők 39 százaléka.

A többség, 75 százalék nem akarja elhagyni Oroszországot, de ezek elsősorban az idős emberek. Ez utóbbiak közül 93 százalék nem töri ilyenen a fejét, a gyengén képzettek közül pedig 85 százalék nem akar elmenni.

Az internet-felhasználók között az egész népesség köréből 33 százalék emigrálna, míg az internetet nem használók közül 87 százalék a hazájában maradna.

Ma már az 1991-es 48 százalék után 80 százalék szeretne turistaútra külföldre menni, a korábbi 5 százalék után most 21 százalék szándékozna végleg emigrálni, 20 százalék menne szívesen külföldre dolgozni (1991-ben ezek 13 százalékot tettek ki), 13 százalék tanulna külföldön, míg 1991-ben csak 5 százaléknak volt ilyen szándéka.

A FOM intézet hasonló felmérése szerint is a megkérdezettek 15 százaléka foglalkozik a kivándorlás gondolatával.

Oroszország hosszabb ideje szeretné elérni a vízummentesség bevezetését az Európai Unióval, de az unió egyelőre igen óvatosan közelíti meg a kérdést. Orosz részről azonban hangsúlyozzák, hogy a vízummentesség kizárólag a rövidebb ideig tartó utazásokra vonatkozna, s semmiképpen nem terjedne ki a végleges lakhelyváltoztatásra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X