nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A fehér faj túlélése forogna kockán Oroszországban?
Vitatott kijelentései miatt felmentették az orosz migrációs hivatal szóvivőjét

Felmentették az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) szóvivőjét, Konsztantyin Poltoranyint szerdán, mert egy interjújában arról beszélt, hogy „a fehér faj túlélése forog kockán".

MTI | 2011. április 21.
|  

Poltoranyin felmentése előtt néhány órával adott interjút a BBC brit tévé és rádió orosz nyelvű hírszolgálatának.

A szóvivő elsősorban egy vidéki menekültbefogadó állomáson tapasztalható állapotokról nyilatkozott. Az interjú végén azonban az újságíró megkérdezte, hogy „akar-e még valami fontosat hozzátenni", mire Poltoranyin értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Nyugat-Európa előmozdítja az afrikaiak és a közel-keletiek bevándorlását. Úgy vélte, hogy Oroszországban e téren úgy kell alakítani a viszonyokat, hogy a „vérkeveredés a megfelelő módon" menjen végbe. „A fehér faj túlélése forog kockán, és Oroszországban érzékelhető ez a probléma" – mondta többek között.

Konsztantyin Romadanovszkij hivatalvezető elfogadhatatlannak nevezte Poltoranyin nyilatkozatát, és megerősítette, hogy az a szóvivő állásába került.

Egy Kreml-forrás szerint az orosz elnöki hivatal helyesli Poltoranyin felmentését.

Poltoranyin egy későbbi interjúban tagadta, hogy megjegyzései rasszisták lettek volna, de hangsúlyozta: Oroszországnak olyan bevándorlókat kellene előnyben részesítenie, akik ismerik az országot, ismerik annak vallását, elfogadják szokásait és törvényeit.

Oroszországban a pravoszláv a legelterjedtebb vallás, de az ország mintegy 140 milliós lakosságának mintegy ötöde muzulmán. Moszkva az etnikai feszültség gyújtópontja, az orosz fővárosban ugyanis a kiábrándult orosz ifjúságból, illetve a muzulmán többségű Észak-Kaukázusból és Közép-Ázsiából érkezett vendégmunkásokból „gyúlékony elegy" alakult ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X