nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi folyik
a magyarországi szlovák iskolákban?

Ezt szerette volna megtudni a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke is.

MTI | 2015. május 23.
|  

A magyarországi szlovákok iskoláiba látogat el a Határon Túli Szlovákok Hivatalának (HTSZH) elnöke, hogy a nemzetiségi oktatás állapotát részletesen feltérképezze – közölte az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) szerdán közleményben az MTI-vel. Igor Furdík az OSZÖ meghívására május 18-án, hétfőn kezdte meg ötnapos hivatalos magyarországi látogatását.

A közlés szerint a hivatal elnökét tíz, szlovákok által is lakott településre Hollerné Racskó Erzsébet, a vendéglátó OSZÖ elnöke kíséri el. A szlovák nemzetiségi nyelvet oktató intézmények egy részét pedig a HTSZH elnöke Szlovákia magyarországi nagykövete, Rastislav Káčer társaságában keresi fel. A vendégek óvoda- és iskolaigazgatókkal, szlovák szakos tanárokkal, a hazai szlovákok önkormányzatainak és civil szervezeteinek tagjaival tárgyalnak, és szlovákul tanuló diákokkal is találkoznak.

A HTSZH elnöke hétfőn felkereste az OSZÖ budapesti székhelyét, majd Pilisszántóra, Szügyre és Csomádra ment el. Igor Furdík keddi programja Dabason kezdődött, azután Csabacsűdön és Szarvason folytatódott – írták. A dél-alföldi régióban a delegációhoz csatlakozik Štefan Daňo, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja is.

Szerdán a kétsopronyi általános iskola felkeresése után a vendégek Békéscsabára látogattak el, ahol Szarvas Péter polgármester, majd Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is fogadta őket. Ezután a békéscsabai szlovák iskolában tanárokkal és diákokkal, majd a Szlovák Kultúra Házában nemzetiségi aktivistákkal találkoztak. Csütörtökön Igor Furdík és kísérete Pitvarosra és Tótkomlósra, pénteken pedig a Veszprém megyei Jásdra látogatott el. A HTSZH elnöke ötnapos magyarországi programja a budapesti szlovák iskolában ért véget, ahol éppen azon a napon az intézmény megalakulásának 65. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségre gyűltek össze az egykori tanárok és diákok.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 LvT 2015. május 28. 19:39

@dpj: Ha majd lesz megint Határon Túli Magyarok Hivatala.

1 dpj 2015. május 23. 12:23

Csupán egy kérdésem lenne: magyar delegáció mikor teheti meg ugyanezt Szlovákiában?

Információ
X