nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a Korrika?

A futás nem szégyen, sőt, hasznos, különösen, ha a testedzés még valamilyen további jó célt is szolgál. A baszk példát követve most Magyarországon is megmutathatjuk, hogy fontos számunkra a kis nyelvek ügye...

nyest.hu | 2013. március 21.
|  

A Korrika baszkul egyszerűen ’futás’-t jelent: így nevezik azt a sporteseményt, melyet kétévente tartanak a baszk nyelv támogatására. A verseny 2300 kilométeres útvonala bejárja Baszkföldet: minden egyes kilométert „eladnak” valakinek (vagy egy szervezetnek), így gyűjtenek pénzt a baszk nyelv támogatására.

Aki megszerzi a kilométert, az adott szakaszon az élen haladhat, mögötte pedig az esemény jelmondatát hirdető transzparens halad. Az idei jelmondat: Eman euskara elkarri (Egymásnak adjuk át a baszk nyelvet). A „verseny” tíz napon át tart, és rengeteg kulturális esemény kíséri.

Egy kilométertulajdonos 2007-ből
Egy kilométertulajdonos 2007-ből
(Forrás: Wikimedia Commons / David gil oliva)
Az első Korrikát 1980-ban tartották, és 1983 óta minden páratlan évben megrendezik. Mintájára több kisebbségi nyelv támogatására hasonló kezdeményezés indult: ilyen a katalán Correllengua (kb. ’nyelvfutás’), a breton Ar Redadeg (’a verseny’) vagy az ír Rith (’futás’). Idén Magyarországon is lesz Korrika, bár a táv valamivel rövidebb, mint Baszkföldön: Budapesten pénteken 19:00-kor a Hősök teréről egy 4 km-es, szombaton pedig Szegeden 16:00-kor a Dóm térről egy 3 km-es szakaszon futhat bárki, akinek kedve van – ráadásul ingyen. A magyarországi futások a kis nyelvek helyzetére kívánják felhívni a figyelmet. A magyarországi futásokat az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem baszk lektorátusai szervezik.
A magyarországi Korrika „plakátja”
A magyarországi Korrika „plakátja”
(Forrás: Facebook)

További információk

Korrika a Wikipédián (és a kapcsolódó linkek)

Korrika - Maraton a baszk nyelvért

A magyar Korrika - Futás a kis nyelvekért

Korrika 18 - Futás a kicsi nyelvekért
(a magyarországi futások Facebook-eseménye)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X