nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Baszk nyelvtani hibakereső

Egy baszk PhD-hallgató új, kimondottan a baszk nyelvtani hibák kiszűrésére alkalmas nyelvtechnológiai eszközt fejlesztett ki.

nyest.hu | 2009. szeptember 22.
|  

A zenélő nevű Maite Oronoz Anchordoqui kisasszony, a Baszkföldi Egyetem doktori iskolájának hallgatója és kutatója megelégelte, hogy a baszk nyelvtani hibákat gyűjtő és rendszerező vizsgálataihoz nem áll rendelkezésre megfelelő program, így kifejlesztett egyet.

Az új eszköz a Saroi nevet kapta, és kifejezetten a baszk nyelv különleges szerkezetéhez és nyelvtanához alkalmazkodik. A program használata egyszerű, felhasználási köre pedig igen széles: a hibakereséstől a javításon át a mondatok mélystruktúráinak elemzéséig sok mindenre alkalmazható. Emellett pedig különböző nyelvi szinteken – morfológia, morfoszintaxis, szintaxis stb. – is képes a hasznos munkavégzésre.

Fejlesztője az alkalmazás segítségével készítette el disszertációját, amelynek témája a dátumok kifejezése és az ezzel kapcsolatos hibák elemzése volt. A baszk nyelv ergatív, azaz az alany használata és egyeztetése igen fontos, és számos hibalehetőséget rejthet magában.

Mivel a baszk nyelv helyzete több szempontból is igen különleges – eredete máig ismeretlen, gazdasági és kulturális szempontból nagyon erős nyelvek (spanyol, francia) veszik körül, a kevés beszélőhöz képest számos dialektusa van –, nagyon gyakori, hogy beszélői korántsem a normatív, az Euskaltzaindia (a Baszk Nyelvi Akadémia) előírásainak megfelelő formákat használnak, vagy egyszerűen csak keverik a francia/spanyol nyelvvel.

Információ
X