nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar nyelv olyan, mint a bicikli
Merj többnyelvű lenni!

Romániában a törvényi keretek minden lehetőséget biztosítanak a kétnyelvűséghez.

nyest.hu | 2012. június 26.
|  

A kétnyelvűség gyakorlati kérdéseiről tartottak megbeszélést június 19-én, kedden Marosvásárhelyen – számol be róla az e-Népújság.ro.

Mint Haller István, a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsának tagja elmondta, a tanács megállapíthatja egy-egy panasz jogosságát, de kártérítést csak a bíróság ítélhet meg. A bíróság azonban  gyakran megsemmisíti a tanács határozatát. A sértettnek ilyenkor csak arra van lehetősége, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságához forduljon.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke a Népújságnak arról nyilatkozott, hogy bár Romániában törvények biztosítják a kisebbségi jogokat, ezek gyakran mégsem érvényesülnek. Példaként  Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem példáját említette: a vitában nem kapott hangsúlyt, hogy mit írnak elő a törvények.

Úgy vélte, ideje újraindítani a kétnyelvűséggel kapcsolatos programjukat. Véleménye szerint nem csupán arra kell figyelni, mit ír elő a törvény, hanem arra is, hogy milyen nehézségeket okoz az állami intézményeknek a kétnyelvűség biztosítása.

Csegzi Sándor alpolgármester szerint viszont a törvény csak kereteket biztosít: „Azt mondják, azért nem bicikliznek az emberek, mert Marosvásárhelyen nincsenek bicikliutak. Én azt mondom: Marosvásárhelyen biciklizni kell, és akkor lesznek bicikliutak, Marosvásárhelyen magyarul kell beszélni és akkor lesz kétnyelvűség is.” – nyilatkozta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X