nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Veszélyes az RMDSZ projektje?
Csak román nyelvűek az űrlapok

A kisebbségi nyelvi jogok érvényesülését kérik Erdélyben, ahol a Hargita megyei tanács elnöke egy erre vonatkozó kormányhatározat-tervezet elfogadását javasolta a román miniszterelnöknek, Nagyváradon pedig az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete tette szóvá a már törvény által biztosított nyelvi jogok be nem tartását.

MTI | 2012. február 23.
|  

A Hargita megyei önkormányzat sajtóosztálya csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke levélben fordult Mihai Răzvan Ungureanu román miniszterelnökhöz és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozóihoz. A levélben azt javasolta a címzetteknek, hogy a lakossági nyilvántartási hivatalban használt formanyomtatványok is legyenek kétnyelvűek, és ezért javasolta egy kormányhatározat elfogadását. Jelenleg ugyanis a nyomtatványok kizárólag román nyelvűek, holott a helyi közigazgatási törvény előírja, hogy azokban a helységekben, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, a kisebbséghez tartozó állampolgárok anyanyelvükön érintkezhetnek a hatóságokkal írásban és szóban egyaránt.


Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNT) Bihar megyei szervezete szerint a jelenleg törvény által biztosított nemzeti kisebbségi nyelvi jogok sem érvényesülnek a helyi közigazgatásban. Csomortányi István, az EMNP partiumi szervezési igazgatója csütörtökön az MTI-nek elmondta: nemrég megkeresték a nagyváradi polgármesteri hivatal illetékesét azzal a kéréssel, hogy helyezzenek el egy „Beszélünk magyarul is” feliratú táblát a hivatal minden olyan ügyintéző pultjára, ahol a magyar nyelvet is ismerő közalkalmazott dolgozik. Csomortányi szerint ezt a kezdeményezésüket azzal a "banális" érvvel utasították el, hogy az EMNP által elkészített tábla formailag nem illik az ügyfélszolgálati osztályon lévő táblák arculatához. A hivatal azért sem tartott igényt a táblákra - mondta Csomortányi -, mert állításuk szerint hasonló célt szolgálnak majd azok a matricák, amelyeket az RMDSZ által kezdeményezett Igen, tessék elnevezésű projekt keretében készít el a Bihar megyei önkormányzat.

A romániai megyei közgyűlés szeptemberben szavazta meg azt a pályázatot, amelynek célja, hogy a romániai Bihar és a magyarországi Hajdú-Bihar és Békás megyékben a lehető legtöbb állami és civil intézmény, illetve magánvállalkozás biztosítsa a kétnyelvűséget a polgárok számára. Csomortányi szerint a határokon átnyúló uniós finanszírozású, idegenforgalmi kategóriában megpályázott projekt a turizmus szintjére süllyeszti a kisebbségvédelmet. Rámutatott: az RMDSZ Igen, tessék projektje „komoly veszélyt” is rejt, mert bevezeti a román nyelvet a magyarországi határ menti közigazgatásban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X