nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mennyibe kerül az elveszett generáció?

A munkanélküli és az oktatásban sem résztvevő fiatalok jelentette társadalmi, gazdasági teherre vonatkozóan adott becslést az Eurofund. A kalkuláció szerint évi 153 milliárd eurót jelent a fiatalokra fordított jóléti kiadások és a miattuk kiesett gazdasági termelés összege az Európai Unió tagállamai számára.

Edupress | 2012. november 8.
|  

Elveszett generációnak nevezik azokat a 15 és 29 év közötti fiatalokat, akik munkanélküliek, nem kerülnek be az oktatási rendszerbe, és nem vesznek részt semmiféle képzésben sem. Az érintettek eltartása, valamint termelőkapacitásuk kiesése jelentős terhet ró az államok gazdaságára. Az Eurofund által készített jelentés szerint az EU tagállamaiban mintegy 14 millió főre tehető az elveszett generáció tagjainak száma, akik évi 153 milliárd eurós gazdasági terhet jelentenek a tagállamoknak. Ekkora összegre becsülhető a fiatalokra fordított jóléti kiadások összege és az állástalanságuk jelentette termelő kapacitás kiesése a nemzeti gazdaságok számára.

Az Eurofund jelentése szerint a korcsoport foglalkoztatottsága korábban soha nem látott mértékben alacsony, ráadásul azok állása is bizonytalan, akiknek van munkahelye. Tavaly a 29 év alatti európai fiatalok 42 százaléka ideiglenes foglalkoztatásban dolgozott, 30 százalékuk pedig részmunkaidőben.

A jelentés szerint a gazdasági válság 2008-as kezdete óta 28 százalékkal nőtt az elveszett generáció tagjainak gazdasági költsége. Olaszország számára például évi 32, Franciaországban 22, az Egyesült Királyságban 18 milliárd euró összegű teherrel számolnak. Az inaktív fiatalok 2,8 százalékos GDP veszteséget jelentenek Írország, 3,2 százalékosat Görögország és 2 százalékosat Lengyelország számára.

A jelentés kitér arra is, a 153 millió euró összegű becslés amelyből 10,8 milliárd közkiadás, 142,1 milliárd pedig elveszett termelés konzervatív becslésnek tekinthető, mivel nem számol az egészségügyi vagy bűnüldözési kiadásokkal, sem a munkanélküliség hosszú távú költségeivel. Fontos viszont felismerni, hogy az adat hipotetikus, hiszen az elveszett generáció teljes létszámát nem lehetne visszaintegrálni a munkaerőpiacra. Többek között azért, mert tagjai között betegség vagy gyermekgondozás miatt nem dolgozók is vannak. Tény viszont, hogy ha csak az érintettek 10 százaléka munkába állna, az évi 15 milliárd eurós megtakarítást eredményezne az EU gazdasága számára.

Az Eurofund jelentés kapcsán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői arra figyelmeztetnek, az érintett fiatalok nem csak a munkaerőpiacon és az oktatásban nincsenek jelen, de társadalmi elköteleződésük is igen alacsony. A szervezet szerint egyre több a jól képzett, de állástalan fiatal a munkaerőpiacon, akik növekvő aránya súlyosbodó társadalmi elégedetlenséghez vezet. Így, ha nem sikerül őket ismét elkötelezni, akkor nem elképzelhetetlen, hogy Európán az arab országokéhoz hasonló forradalmi hullám söpörhet végig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Szalakóta 2012. november 9. 13:16

Az egyetemi tandíjakat drasztikusan megemelték a válság miatt. Szegény ember gyereke és munkanélküli nem tanulhat, így esélye sincs kikerülni ebből a helyzetből.

1 ddani 2012. november 9. 10:45

nyilván egy silány nemzedék maga tehet önnön társadalmi haszontalanságáról, ezek a mai fiatalok. nyilván az az überfasza társadalom, ami ide "egyengette" az útjukat, vétlen, sőt még ő az áldozat. gonosz fiatalok! bezzeg az én időmben! a mai 15-29 éveseket biztos nem verték eleget azok a felelős és példamutató szüleik, vagy csak nem nézettek velük elég Dallast.

méghogy konzervatív becslés! ha az előző bölcsebb generációk annyira menő közgazdászok, talán azt számolgassák, hogy az általuk felhalmozott nemzeti-nemzetközi adósságok finanszírozása ugyan hány százmilliárd euróba fáj majd ezeknek a rakoncátlan semmittevőknek, és fog még az unokáiknak? szerintem teljesen igazuk van, ha forradalmat akarnak, inkább az gondolkozzon el kicsit, aki ragaszkodik ehhez a kannibál rendszerhez.

Információ
X