nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Élethosszig tartó tanulás
Hogyan srófolhatjuk fel fizetésünket?

Sajátos kampánnyal igyekszik népszerűsíteni a felnőttkori tanulást az észt Élethosszig tartó tanulás programja.

Fejes László | 2012. január 14.
|  

A kampányvideókon különböző munkakörökbe jelentkező munkavállalókat látunk a munkaadó szemszögéből. A képernyő közepén különböző összegek mutatják, hogy a munkaadó éppen mit gondol – az összegek pedig a jelentkező szavainak megfelelően alakulnak.

Az alábbi videóban egy villanyszerelő válaszol a HR-es azon kérdésére, hogy hogyan is képzeli a beilleszkedést új munkahelyére.

A jelentkező elmondja, hogy egész életében villanyszerelőként dolgozott, és máshoz nem is nagyon ért: ekkor rögtön esik a várható fizetése. Ezek után hozzáteszi, hogy hát valamihez mégis ért – szeret táncolni. Az összeg ugrik. Amikor azt is elmondja, hogy a feleségével tánctanfolyamra járt, az összeg ismét emelkedik. Ekkor az is kicsúszik a száján, hogy szeret tanulni – az összeg megint emelkedik. Elmeséli, hogy a hálókötést és az üvegfúvást is kitanulta – ismét ugrik az összeg. Sőt, magyar nyelvtanfolyamra is járt, bűvészetet is tanult – ekkor már csak a csengetést halljuk, ahogy az összeg magasabbra és magasabbra hág.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Észtországban a tánctudás alapvetően meghatározná a fizetést, vagy hogy egy villanyszerelőnek néha üveget kelljen fújnia, vagy magyartudásra lenne szüksége. Sokkal inkább arról van szó, hogy ha a munkaadó azt látja, hogy a jelentkező bármit is tanul, akkor képes új ismeretek elsajátítására, a szakmájában is tud fejlődni.

A kampányfilmekben különösen nagy hangsúlyt kap a nyelvtanulás. Az alábbi filmben egy bútorokkal foglalkozó cég alkalmazottja fizetésemelést kér.

Látható, hogy a munkaadó először minimális fizetésemelésben gondolkodik, de már ezt sem szívesen adná meg, mikor a dolgozó ezt azzal indokolná, hogy a kocsija javítására kellene a pénz. Ám azonnal megfordul a szél, amint kiderül, hogy az alkalmazott elkezdett japánul tanulni, sőt, annyira megtetszett neki, hogy a kínai nyelv tanulásába is belevágott.

Az alábbi videóban egy középkorú hölgy jelentkezik szakácsnak egy étterembe. Amikor azonban kiderül, hogy egész életében matematikát tanított, rögtön csak kisebb fizetésre lesz esélye.

Rögtön más fényben tűnik fel azonban, amikor elmondja, hogy pizzasütő-tanfolyamra is járt, igazán azonban azzal győzi meg leendő munkaadóját, hogy olaszul is megtanult annak érdekében, hogy igazi profiknál tanulhassa ki a szakmát.

Olvasóinknak jó tanulást, magasabb fizetést kívánunk!

Hogyan srófolhatjuk fel fizetésünket?
Hogyan srófolhatjuk fel fizetésünket?

Az észt Élethosszig tartó tanulás programjának honlapja

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 tenegri 2012. január 14. 10:54

Tetszik, ez nagyon ötletes :)

Információ
X