nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Franciaország
Megszűnik a németoktatás?

A spanyol könnyebb mint az német, ezért a németoktatás egyre inkább háttérbe szorul. Legalábbis a németek szerint.

nyest.hu | 2015. május 5.
|  

A francia oktatási reform kapcsán Németország attól fél, hogy a német nyelv kiszorul a francia tantervekből. A veszélyt oly súlyosnak ítélték, hogy kérdést még Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is szóba hozta a német kollégájával a közelmúltban folytatott, elsősorban az iráni atomprogramról szóló megbeszélésen – adta hírül a Reuters hírügynökség.

A két szomszédos állam jó viszonyának egyik sarokköve volt az, hogy egymás nyelvét tanítsák az iskolákban. Ezt már egy 1963-as szerződés is rögzítette. Németország szerint viszont most a tervezett oktatási reformoknak köszönhetően a német könnyen hátrányba kerülhet az angollal és a spanyollal szemben Franciaországban.

Franciaországban az általános iskola 5 évfolyamból, míg a középiskola (collège) 4 évfolyamból áll. Ezek ingyenesek és kötelezőek. Ezt követi a lycée nevű 3 éves iskola, amely érettségivel zárul. Az évfolyamokat visszafelé számozzák. Az érettségi évének nincs száma, az ezt megelőző az 1. osztály, míg az általános iskolát 11.-ben kezdik a francia tanulók.

A Vallaud-Belkacem oktatási miniszter nevével fémjelzett tervezet szerint 2016-tól a francia gyerekek a mostaninál egy évvel korábban, 12-13 éves korukban választhatnak második idegen nyelvet az angol mellé. Sőt, a kiemelkedő képességű tanulók már 11-12 éves korukban, azaz a középiskola megkezdésekor két idegen nyelvet tanulhatnak. A németek viszont attól félnek, hogy így egyre többen fogják az angol mellé a spanyolt választani második idegen nyelvként, mert azt könnyebbnek ítélik.

Ez már tényleg a múlté?
Ez már tényleg a múlté?
(Forrás: Wikimedia Commons / Das Bundesarchiv / CC BY-SA 3.0)

A franciák siettek megnyugtatni a német politikusokat. Szerintük a reform nem veszélyezteti a németoktatást. Jelenleg mintegy egymillió gyerek tanul németül Franciaországban. Sőt, mint Stephane Le Foll kormányszóvivő kijelentette, a következő esztendőben 515 új némettanári álláshelyet létesítenek Franciaországban, elsősorban a Németországgal határos területeken.

Források

France seeks to sooth German language fears

French school reforms: Lunches to languages

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2015. május 5. 10:17

Nem kérdés, hogy könnyebb egy francia anyanyelvűnek az egyik legközelebbi rokon nyelvet megtanulnia, de ettől még szerintem sem kell attól tartani, hogy ez más nyelv rovására menne...

Információ
X