nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Spanyol vagy angol?

A Fülöp-szigetek annak idején spanyol kézből amerikaiba került, most azonban ismét a spanyol hatás érezhető: a nyelvoktatásba is besegít Madrid.

nyest.hu | 2010. március 3.
|  

Ismét teret nyer a spanyol nyelv a Fülöp-szigeteken. Erről tanúskodik legalábbis a globalnation.inquirer.net cikke: információik szerint a szigetország ugyanis spanyol segítséget kap a nyelv oktatása terén.

Mivel a Fülöp-szigetek korábban a spanyol gyarmatbirodalom része volt, a nyelvet lényegesen többen beszélték, mint napjainkban. Igaz, a XIX. század legvégén zajló spanyol-amerikai háború következtében amerikai fennhatóság alá került az ország, így ma már a helyi nyelvek mellett legtöbben az angolt használják a mindennapokban.

Most azonban a spanyol kormány úgy döntött, elősegíti a spanyol nyelvoktatást a Fülöp-szigeteken azzal, hogy megnöveli a helyben képzett spanyoltanárok számát, illetve technikai és szakmai támogatást is nyújt a korszerű nyelvoktatáshoz. A megállapodást már alá is írták a két ország minisztériumai.

Annak idején 1987-ben törölték el a kötelező spanyoloktatást, és egyúttal a spanyol hivatalos nyelvi státuszát is. Az ezúttal békés spanyol inváziót 2012-re szeretnék megvalósítani a szakemberek. Most még iskolánként változó, hogy van-e mód a spanyoltanulásra vagy nincs, de a tervek szerint két év múlva az egész országban el lehet majd sajátítani az egykori gyarmatosítók nyelvét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X