nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meghaltál? – Lájkolom!

Talán sokaknak furcsa, hogy a Facebookon nemcsak a jó híreknek örülünk, hanem a rosszaknak is. Azon elmélekdünk, mit jelent a Like/Tetszik gomb megnyomása.

nyest.hu | 2015. január 16.
|  

Megházasodott? – Írja ki a Facebookra, sokan fogják lájkolni. Gyermeke született? – Lájkoljuk! Egy párt nyert a választáson? – Lájk! Egy másik párt veszített a választásokon? – Lájk! Valakit lemészároltak? – Lájk! Valakit megerőszakoltak? – Lájk! Valaki meghalt? – Lájk! Mit jelent hát ma a lájkolás, azaz a Like gomb megnyomása?

A facebookos Like gomb az angol like igéről kapta a nevét, ami azt jelenti, hogy ’szereti, tetszik neki’. Ha magyar nyelven használjuk a közösségi oldalt, akkor a gomb felirata: Tetszik. Mivel minden megosztott tartalom alatt megjelenik ez a gomb, nagyon sokféle „szövegkörnyezetben” lehet használni. Első ránézésre azt hihetjük, hogy a Like/Tetszik gomb megnyomásával – nagyon általánosan – valamiféle pozitív viszonyulást fejezünk ki: a megosztott tartalom tetszik, örülünk neki, minket is fölvidított, egyetértünk vele, támogatjuk stb. Ez azonban egyáltalán nem igaz!

A lájkok az olyan tartalmak alatt is gyűlnek, amelyek gyászhíreket, tragikus eseményeket, felháborító dolgokat osztanak meg. Mit jelentenek ilyenkor? Mit fejez ki a gomb megnyomásával ebben az esetben a felhasználó? A gyászhírek esetében már több helyütt láttuk, hogy a hír megosztói figyelmeztetik a potenciális lájkolókat: „A Like megnyomása ebben az esetben természetesen a részvét és az együttérzés kifejezése”. Ezekben az esetekben tehát – nagyon tágan értelmezve – a Like/Tetszik megnyomása azt jelenti, hogy az illető osztozik a megosztó negatív érzelmeiben (szomorúságában, gyászában, fájdalmában, felháborodásában stb.).

Meghaltál? – Lájkolom!

Legáltalánosabban pedig kifejezhet egy majdnem semmitmondó dolgot is: láttam a posztodat, tudomásul vettem az információt, amit közöltél, figyelek rád, én sem akarok kimaradni a lájkolók közül. Tehát semmivel nem jelent többet a Like/Tetszik megnyomása, mint a szóbeli kommunikációban az ühüm. És ha még azt is figyelembe vesszük, hogy lájkolni bizony olyankor is szoktunk, amikor valójában meg sem nézzük a megosztott tartalmat, akkor rájöhetünk, hogy ilyenkor a lájkolással csak a fentiek látszatát akarjuk fenntartani...

Tehát ha önnek tetszett ez a cikk, lájkolja! Ha egyetért velünk, lájkoljon! Ha nem tetszett, felháborította, lájkoljon! Ha unalmasnak találta? – Lájkolja! Ha elolvasta? – Lájkolja! Ha nem olvasta el, akkor is lájkolja!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 kalamajka1 2015. január 16. 19:34

Magyarán szólva a lájkolás használata is ellaposodott, kiüresedett, jelentés nélkülivé vált, hasonlóan a smiley-hoz. Ez utóbbi eredeti jelentése az volt, hogy "csak viccelek, ne vedd komolyan", de mára már az internetes levelezésben a szerepe azonos a mondatvégi ponttal.

Információ
X