nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Még nem égetik el őket

Azokat a könyveket sem tehetik a tantervbe, amelyekben gyermekeiket egyedül nevelő vagy elvált szülők szerepelnek.

MTI | 2015. július 11.
|  

Velence új, jobboldali polgármestere betiltott az olaszországi általános iskolákban használt gyerekkönyvek közül negyvenkilencet, beleértve olyanokat is, amelyekben azonos nemű szülők szerepelnek. A döntést heves tiltakozás övezi. A tiltólistára jórészt olyan könyvek kerültek, amelyeket Luigi Brugnaro szerint a szerzők a társadalmi nemeket hirdető gender-elmélet jegyében írtak. A velencei iskolákban szeptembertől a tanárok azokat a könyveket sem tehetik a tantervbe, amelyekben gyermekeiket egyedül nevelő vagy elvált szülők szerepelnek, valamint első és második számú szülőként vannak feltüntetve. Ugyanakkor nem kívánatossá váltak a hátrányos helyzetűekről és a baráttá válásról szóló művek is. Az Ernest és Celestine-sorozat egyik darabja is nemkívánatossá vált.

Érdekli, mi zavarhatja a polgármestert? Kattintson a képre!
Érdekli, mi zavarhatja a polgármestert? Kattintson a képre!
(Forrás: Youtube)
A betiltott gyerekkönyvek között olasz és külföldi szerzők művei egyaránt szerepelnek: például a spanyol gyerekkönyv-író, Mario Ramos olasz nyelvre is lefordított népszerű sorozata, továbbá a szintén kortárs francia írónő, Ophélie Texier gyerekeknek szóló szériája. Mindkettőnek egy farkas a főszereplője. (Az MTI szemérmesen elhallgatja, mi a baj a farkasokkal, de a 444 megírta. – A szerk.)

A polgármesteri döntés bírálói szerint a modern gyerekirodalom remekművei kerültek indexre. Szülők és tanárok az oktatási miniszter beavatkozását sürgették. Olasz internetes oldalakon pedig kezdeményezés indult a 49 tiltott könyv reklámozására és arra, hogy minél szélesebb körben olvassák őket. Maratoni felolvasást is szerveznek, 49 napon át olvasnak fel a 49 könyvből.

Itt a vége, fuss el véle...
Itt a vége, fuss el véle...
(Forrás: Wikimedia Commons / Ivo Kruusamägi / CC BY-SA 4.0)

Luigi Brugnarót harmincévi baloldali vezetés után választották meg Velence új polgármesterévé június közepén. A vállalkozó már a kampány során bejelentette a könyvekkel kapcsolatos tervét, mondván, a szülők, és nem az iskolák dolga a gyerekek „ilyen ügyekkel” kapcsolatos nevelése.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2015. július 12. 12:46

Ugyanakkor nem kívánatossá váltak a hátrányos helyzetűekről és a baráttá válásról szóló művek is.

Nesze neked keresztény jobboldali szellem.

Információ
X