nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre kevesebbet olvasnak az olaszok

Kevesebbe kerülnek a könyvek, de ez sem növelte az olaszok olvasási kedvét – állapította meg az Olasz Könyvkiadók Szövetségének (AIE) felmérése.

MTI | 2012. október 15.
|  

Az AIE adatai szerint 2011-ben a hat évnél idősebb olaszok 45,3 százaléka olvasott el legalább egy könyvet az év során. Ez 2010-hez képest másfél százalékos csökkenést jelentett. A felmérés hangsúlyozta, hogy 2005 óta a tavalyi év volt az első, hogy az olasz olvasók aránya csökkent. Spanyolországban tavaly a hat év felettiek 61,4 százaléka olvasott legalább egy könyvet, a franciák 70 százaléka, a németek 82 százaléka.

Az AIE-nak a Frankfurti Könyvvásárral egy időben közölt vizsgálata megjegyezte, hogy az olaszok olvasási kedvét a gazdasági válságban csökkentett könyvesbolti árak sem ösztönözték. A könyveladás 2011-ben 3,7 százalékkal csökkent 2010-hez képest, az idei év első nyolc hónapjában pedig további 8,7 százalékkal. A kiadók adatai szerint az olaszok a legkevesebb könyvet a szupermarketekben vásárolták, ahol a könyvforgalom 17,9 százalékkal esett vissza. Ezzel egy időben 2010 és 2011 között 14,2 százalékkal emelkedett az interneten vásárolt könyvek aránya.

Csökkent a fordítások száma is: 1997-ben az olasz könyvesboltokban kapható könyvek 24,9 százaléka volt külföldi mű olasz fordítása, tavaly 19,7 százaléka. „Az informatika és a gazdaság uralta társadalomban a tudás hajtja a világot. A versenyképesség a könyvektől is függ. Nem elég támogatni a kiadást, a könyvet vissza kell vinni az iskolákba és a családok életébe” – kommentálta a felmérést Paolo Peluffo, az olasz kormány könyvkiadásért felelős államtitkára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X