nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
 • mederi: @mederi: Összegezve: A rövid "a" és az "u" hang talán még félig az állat világhoz tartozik...
  2023. 01. 29, 10:59  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: "..Janhunen elméletének kivonatát veszed kölcsön.." Valóban, mivel az elméle...
  2023. 01. 29, 10:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarul tanulni nem jelent hátrányt

Érdemes a magyar anyanyelvű oktatást választaniuk a felvidéki magyaroknak, tévhit, hogy csak szlovákul tanulva lehet érvényesülni Szlovákiában – nyilatkozta Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kulturális és oktatási alelnöke kedden a Magyar Televízió Kárpát Expressz című műsorában.

MTI | 2012. február 14.
|  

Magyar tannyelvű iskolákból indulva is komoly karriert lehet befutni. Az iskolákban minőségi oktatásra van szükség, amely felhasználható tudást ad” – mondta Szigeti László, hozzátéve, hogy a Magyar Koalíció Pártja támogatja a magyar anyanyelvű oktatás erősítését Szlovákiában.

Mint az MKP kulturális és oktatási alelnöke elmondta, Szlovákiában évek óta csökkenő tendenciát mutat a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott elsősök száma a kedvezőtlen demográfiai helyzet miatt, továbbá azért, mert a vegyes házasságokban élő gyerekeket inkább szlovák tannyelvű osztályokba íratják. Kivételt a tavalyi, 2010-11-es tanév jelentett, amikor az előző évhez képest több gyermeket küldtek szüleik magyar tannyelvű osztályokba.

Hangsúlyozta, hogy fontosak a beiratkozási kampányok. Az MKP ezért évek óta együttműködik a Rákóczi Szövetséggel. Pozitív példaként említett egy-egy párkányi és szenci iskolát, ahol önerőből készítettek olyan kisfilmet, amely a magyar tannyelvű oktatást népszerűsíti.Ezek eredménye a megmutatkozik majd a következő években” – tette hozzá Szigeti László.

A középfokú szakoktatásról szólva hangsúlyozta, hogy elhibázott volt a szlovákiai közoktatási reform, mert csökkent a természettudományi és műszaki tárgyak szerepe. Mint mondta, ezért a mostaninál sokkal több gyakorlati képzésre lenne szükség. A munkaerőpiac igényeit pedig a felsőoktatási szakok és oktatási programok esetében az eddiginél jobban figyelembe kell venni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X