nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar formatervező a Wiredben

Van ok a panaszra: sok a dicséret, de az nem segíti a munkát. Újabb magyar sikerhez gratulálunk.

nyest.hu | 2014. február 13.
|  

Hegedűs Martzi magyar formatervező-tipográfusnak, a Képzőművészeti egyetem hallgatójának új betűkészletéről, a Frustróról ír a Wired. A betűkészletet M. C. Escher híres lehetetlen tárgya a Penrose-háromszög ihlette.

A Penrose-háromszög
A Penrose-háromszög
(Forrás: Wikimedia Commons / Tobias R. – Metoc / CC BY-SA 2.5)

Hegedűs eredetileg csak játszott a betűformákkal, nem szándékozott teljes betűkészletet tervezni. Az ötlet azonban annyira népszerűvé vált az interneten, hogy belevágott a feladatba. Míg egy-egy betűforma escheri elveken alapuló megrajzolása nem okozott különösebb gondot, egy egységes, professzionális használatra való betűkészlet megtervezése már igazi kihívást jelentett. Az álló betűk sokat veszítettek lendületükből, a dőlt betűk pedig egyes betűformáknál, mint például az N, túl zavarosak voltak. Végül Hegedűs úgy döntött, hogy a dőlt betűk dőlési irányát megváltoztatja: így a teljes készlet dinamikus lett anélkül, hogy bármelyik betű „személyiségét” zavarta volna.

A tervezési elv
A tervezési elv
(Forrás: behance.net)

Különös nehézséget azok a jelek jelentettek, melyekben átlós vonalak vannak, mint például a relációs jelek („kacsacsőrök”) vagy a négyzetgyök jele. Hegedűs nehezen tudna kedvenc jelet megnevezni, de a különböző csillagszerű jelek tervezését különösen izgalmasnak tartotta.

Bár a neten sok visszajelzést kapott, ezek közül kevés járult igazán hozzá a végeredményhez. Hegedűs arra panaszkodik, hogy nagyon sok dicséretet kapott – ez ugyan jól esik, de nem sokat segít. Amikor a Gestalten tipográfiai ügynökség felkarolta a projektet, az eredetileg csak figyelemfelkeltőnek szánt projekt igazi munkává vált. Hegedűsnek olyan mellékjeleket és karaktereket is meg kellett terveznie, melyeket véleménye szerint soha senki nem fog használni. Csupán azért készítette el őket, hogy a betűkészlet teljes legyen. A készletet néhány idevágó elemmel is kiegészítette: magával a Penrose-háromszöggel, csillagokkal és szívekkel. A Gestalten tanácsára az egyes verziókat különböző olasz tésztafajtákról nevezte el.

Tésztaválaszték
Tésztaválaszték
(Forrás: gestalten.com)

Hegedűs maga még nem használta a betűkészletét, és úgy nyilatkozott, hogy inkább arra kíváncsi, mások mit kezdenek vele.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X