nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: Nem értem ez hogy jön a 200 millió éves nyelvemlékes elképzelésedhez.
  2023. 09. 28, 10:36  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 65 hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%A1zsiai_nyelvcsal%C3%A1d Az eurázsiai ősnyelv k...
  2023. 09. 28, 10:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 65 Egyfajta "hablatyolás" lehet az is, amikor a világtérképre (atlaszra) gondol...
  2023. 09. 27, 08:50  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: 64 Bocs..: Atlasz nem a Földet, hanem az égboltot tartja a mitológia s...
  2023. 09. 25, 19:18  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: Nyomatékosan kérlek, fejezd be ezt az értelmetlen hablatyolást. Nem vi...
  2023. 09. 24, 18:40  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy terem Debrecenben
Képeket írni, szavakat rajzolni

A Déri múzeum új kiállítása az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról szól.

MTI | 2012. július 26.
|  

Két év felújítási munkálatai után az Et Lettera Képeket írni, szavakat rajzolni című kiállítással szerdán részlegesen megnyílt a debreceni Déri Múzeum. Lakner Lajos múzeumigazgató elmondta, hogy jelenleg egy földszinti kiállítótér és a kupolaterem látogatható, augusztusban pedig megnyílik a Munkácsy Terem is. Utóbbiban a Krisztus-trilógia két darabját, az Ecce homót és a Krisztus Pilátus előtt című alkotást, valamint egy, a jövő héten Debrecenbe érkező Munkácsy-festményt láthat majd a közönség.

A Krisztus-trilógia jelenleg Szegeden látható harmadik darabját, a Golgotát ősz végétől mutatják be ismét Debrecenben tette hozzá az MTI érdeklődésére Lakner Lajos. Elmondta azt is, hogy a Déri Múzeum teljes megnyitása után állandó várostörténeti kiállítást is láthat majd a közönség. Emellett minden évben egy kiállítást civil személy rendezhet meg a múzeumban, augusztusban pedig különféle civil szervezetekkel, egyetemistákkal, múzeumi baráti tagokkal konzultációkat rendeznek arról, milyen legyen a jövő Déri Múzeuma.

A szerdán megnyílt kiállítás az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról szól. Az Et Lettera bepillantást nyújt az európai írástanulási módszerekbe és azok művelődéstörténeti fejlődésébe, a latin betűs írás mint ismeretközlő közeg történeti átalakulásába, kalligráfiai, tipográfiai, képi felhasználásába.  A kortárs alkotók az irodalmi-képzőművészeti és tágabb értelemben vett művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkoznak. A felkért művészek képeket, jeleket, vizuális idézeteket használnak inspirációként munkájukhoz.

QR-kódokból álló alkotás
QR-kódokból álló alkotás
(Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt)

Az Et Lettera elnevezésű program 6 várost (Aradot, Barcelonát, Brnót, Debrecent, Strasbourgot és Varsót) fog össze, ezeknek a városoknak a könyvtáraiból, múzeumaiból származik a kiállítás anyaga. A projektet az Európai Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A szeptember 9-ig megtekinthető kiállítást E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X