nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Serendipity
Mágikus képesség Srí Lankáról

Egy 1754-ben alkotott elvont főnév nyomán a csodás India partjaihoz jutunk. Lesz szó motorcsónakokról és földönkívüliekről, képzőkről és hercegekről. Kóstolunk csokoládét és muffint, ám végül adósok maradunk a válasszal.

Wenszky Nóra | 2015. április 21.
|  

Nemrégiben ismertettünk egy interaktív térképet, melyen az amerikai egyetemisták által leggyakrabban a szótárban keresett angol szavak láthatók. Előző cikkünkben már bemutattunk néhány díjnyertes szót, de a kedvenc találatunk megér egy külön cikket is. A serendipity [szeröndipöti] szóról van szó, amely a Kansas államban található Wichita State University leggyakrabban keresett szava volt 2014-ben.

A serendipity elvont főnevet feltehetőleg kevés angolul tanuló ismeri. Olyan tulajdonságot jelöl, amit egyetlen szóval nem is tudunk magyarul visszaadni: ’(értékes) dolgok váratlan felfedezésének mágikus képessége’. Miért keresgélhették ezt a hallgatók a szótárban? Talán a szó történetének megismerése segít a válaszadásban.

A serendipity szót Horace Walpole (1717–1797) angol író alkotta egy, az 1500-as években olaszul publikált perzsa mese alapján. A Peregrinaggio di tre giovani figliuoli del re di Serendippo (Szerendip királyának három ifjú fiának vándorlása) címmel megjelent mesét olaszról franciára, majd franciából angolra is lefordították.

Angolul a történetet The Three Princes of Serendip (Három herceg Szerendipből) címen ismerik. A mesében az ifjú hercegek gyakran fedeznek fel véletlenül dolgokat, tehát birtokában vannak a ma a serendipity szó által jelölt képességnek.

Walpole egy levelében használta először a serendipity szót, amit a Serendip tulajdonnévből és az -ity főnévképzőből alkotott. Az -ity képző használata itt azért szokatlan, mert ezt a toldalékot melléknevekhez szokták ragasztani. A melléknévből képzett főnév jelentése ’a melléknévvel jelölt tulajdonság’ – tehát a magyar -ság/-ség képzőhöz hasonlít. Lássunk néhány példát!

extreme ’extrém’ – extremity ’extremitás’

obese ’túlsúlyos’ – obesity ’túlsúlyosság, elhízás’

clear ’világos’ – clarity ’világosság, áttekinthetőség’

uniform ’egységes’ – uniformity ’egységesség’

jolly ’vidám’ – jollity ’vidámság’

Walpole tehát némiképp önkényesen járt el nyelvújítóként, amikor egy tipikusan melléknevekhez járuló képzőt egy tulajdonnévhez ragasztott. Előfordult ez más nyelvújítókkal is...

A serendipity szó töve tehát egy főnév, mégpedig egy földrajzi név.. De hol is van tulajdonképpen Serendip? Az Encyclopedia Britannica szerint Serendib vagy Serendip maga Srí Lanka (korábban Ceylon) szigete. A név a szanszkrit Siṃhaladvīpa ’az oroszlánok lakhelye’ szóból származik. Ezek szerint a serendipity szót ihlető persze mese hősei az India közelében található Ceylon szigetéről származtak.

A váratlan, csodás felfedezések földje, Sri Lanka vagyis Serendip
A váratlan, csodás felfedezések földje, Sri Lanka vagyis Serendip
(Forrás: Wikimedia Commons / Bleuchoi / CC BY-SA 2 0)

Egy szó karrierje

A Walpole levelezésében alkotott serendipity eleinte nem volt túl népszerű, bár 1870-ben megjelent egy cikk a szó etimológiájáról. Ekkoriban azonban legfeljebb Walpole rajongói használták a kifejezést. A 20. század elejétől azonban a szó terjedni kezdett. Bekerült a nagy és közepes méretű szótárakba, sőt, később a kisebbekbe is. Ez a tény azt mutatja, hogy a szót egyre szélesebb körben használták.

Egy 2000-es amerikai kutatás szerint a Serendipity a tizedik legnépszerűbb motorcsónaknév volt az Egyesült Államokban. Sőt, egy londoni irodalmi fesztiválon ez a szó nyerte a kedvenc szavak versenyét. Egy földön kívüli élet jeleit kutató társaságnak pedig a SERENDIP betűszó a neve. A rövidítés a némiképp hosszú és bonyolult Search for Extraterrestrial Radio Emissions from Nearby Developed Intelligent Populations ’közeli, fejlett, intelligens populációk földön kívüli rádiójeleinek kutatása’ kifejezés kezdőbetűiből keletkezett.

Az üzletek is szeretik
Az üzletek is szeretik
(Forrás: Wikimedia Commons / Roger A. Smith / CC BY-SA 2 0 )

Emellett vendéglátóhelyek, üzletek is viselik a Serendipity nevet szerte a világban, Sőt, Kambodzsában egy homokos tengerpartot hívnak így. Sőt, a serendipity szó ihlette egy ausztráliai védett terület, a Serendip Sanctuary nevét is.

A serendipity szó jelentése a népszerűvé válás során módosult. Egyes szótárak kihagyják a definícióból a mágikus képességet, és egyszerűen ’véletlen felfedezés’-ként adják meg a szó jelentését. Sőt, bizonyos útikönyvek szerint Srí Lanka és a serendipity szó szinonimák – feltehetően ez alatt azt értik, hogy a Srí Lankára érkező utazó minden sarkon újabb meglepő felfedezést tehet.

Hogy miért kerestek erre a szóra a legtöbbször a kansasi egyetemisták, bizonyítékok híján csak találgatni tudjuk. Egyrészt lehetséges, hogy irodalmi szemináriumokon szóba kerül a szó története. Sőt, remek házi dolgozatokat lehet íratni például abból, hogy miként változott a szó jelentése vagy ki mikor és hol használta a Walpole által kiagyalt szót.

Serendipity Beach, Kambodzsa
Serendipity Beach, Kambodzsa
(Forrás: Wikimedia Commons / Franz Xaver / GNU-FDL 1 2)

Emellett a nyelvészeti stúdiumok során is előkerülhet a szó – például az -ity képzővel alkotott szokatlan képzések során. E sorok írója korábban kizárólag nyelvészeti munkákban találkozott a serendipity szóval. Ez a szó ugyanis jóval hosszabb egy átlagos angol szónál, így remekül lehet rajta tanulmányozni a hangsúlyviszonyokat.

De az is lehet, hogy az ok sokkal prózaibb. Elképzelhető, hogy a Witchita környéki mesterséges tavakon száguldó motorcsónakok elnevezése hozta lázba a hallgatókat. Édességek is szóba jöhetnek: Kansas államban van egy Serendipity muffinsütő, a szomszédos államban pedig a Serendipity Csokigyár ontja ízletes termékeit. Esetleg a 2001-es Serendipity című romantikus film tetszett nagyon a hallgatóknak. Ám mindezek csak tippek. Sajnos, a legnépszerűbb szavakat ábrázoló interaktív térkép kommentelői még nem fedték fel az igazságot.

Források

Richard Boyle: Serendipity: How the Vogue word became Vague

Richard Boyle: The Three Princes of Serendip

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X