nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Térkép
A legérdekesebb szó

Mi érdekli leginkább az amerikai egyetemistákat? A pénz, a szex vagy a tudomány? A pattanások vagy esetleg a karfiol? Egy kutatás szerint a nyerő válasz a karfiol, legalábbis a Boas State Universityn.

nyest.hu | 2015. április 21.
|  

A dictionary.com azt vizsgálta meg, hogy 2014 folyamán az egyes egyetemekről, illetve azok közvetlen környékéről milyen szavakat kerestek az online szótárban a legtöbbször. Az eredményeket egy interaktív térképen lehet megtekinteni: minden vizsgált egyetem nevénél egyetlen szó jelenik meg.

Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
(Forrás: dictionary.com)

Az eredmények sokszínűsége a kutatókat is meglepte. Vannak olyan nyertes szavak, amikről könnyen elképzelhető, hogy gyakran szerepelnek a tananyagban és a fiatal hallgatók nem ismerik őket egészen pontosan. Ilyen például az autonomy ’autonómia’ vagy a sustainability ’fenntarthatóság’ és a cubism ’kubizmus’.

Másutt viszonylag ritka szavak vezették a listát, amiket már kicsit nehezebb összekapcsolni az egyetemi léttel vagy tananyaggal. Az ’örvény’ jelentésűmaelstrom vagy a ’szívesség, illem’ jelentésű courtesy már kevésbé illik tán a képbe. Az viszont közös bennük, hogy nem könnyű őket leírni. Másutt pedig olyan hétköznapi szavak kerestek, mint a bold ’bátor; félkövér (betű)’ vagy az evidence ’bizonyíték’.

A kutatás vezetői arra kérték az olvasókat, hogy amennyiben a vizsgált egyetemek egyikére járnak, próbálják meg megmagyarázni, miért pont az adott szó került 2014-ben az érdeklődés középpontjában azon az egyetemen.

A fent említett Boas Egyetemen a hallgatói önkormányzat elnöke két okot talált arra, hogy miért a cauliflower ’karfiol’ szó vitte el a pálmát náluk. Egyrészt az egyetemen igen magas a külföldi hallgatók száma, akik talán még sosem találkoztak az említett zöldséggel. A másik ok pedig helyesírási: ezt a szót még angol anyanyelvűeknek sem könnyű leírni.

Kérdés a menzán: mi ez?
Kérdés a menzán: mi ez?
(Forrás: Wikimedia Commons / Oldsoft / GNU-FDL 1 2)

Források

Your College in a Word

These are the top dictionary words searched at colleges across the country

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X