nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lesznek nők is az osztrák himnuszban

Várhatóan módosítják az osztrák himnusz szövegét a nemek közti esélyegyenlőség jegyében, miután a javaslat mögött egy szerdai bejelentés szerint felsorakozott a parlamenti pártok többsége.

MTI | 2011. július 14.
|  

A jelenlegi szövegben Ausztria „nagy fiai” szerepelnek, a most bejelentett politikai megállapodás alapján Ausztria „nagy leányairól” is szó lesz majd benne.

A módosítást az elmúlt években többször is felvetették különböző pártok, de most először jött létre többségi támogatás a javaslat mögött. Az elmúlt napokban a keresztény gyökerű, jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) több neves női politikusa is felsorakozott mellette. Belső vitákra utaló sajtójelentések ellenére végül a párt a nyilvánosság előtt egységesen felzárkózott az elképzelés mellett. Előzőleg feltűnést keltett és nemtetszést váltott ki a párton belül, hogy Maria Rauch-Kallat (ÖVP) volt nőügyi miniszter a parlament nyári szünet előtti utolsó ülésnapján „puccsszerűen”, szociáldemokrata és zöld képviselőnőkkel közösen terjesztett be egy törvényjavaslatot a témában.

Az ÖVP, a velük kormányzó szociáldemokraták (SPÖ) és az ellenzéki Zöldek szerdán közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kezdeményezik a korszellemnek megfelelő módosítást.

A pontos szövegre később tesz javaslatot egy szakértői bizottság. A szövegmódosításról szóló törvényjavaslatot szeptemberben terjesztik be a parlament elé és a tervek szerint a jövő év elején lép életbe.

A himnusz szövegének nem hivatalos átírására tavaly volt már példa. Az oktatási minisztérium egy reklámfilmjében szerepeltette a „nagy leányai” szavakkal kiegészített, popzenei stílusra hangszerelt változatot. A módosításhoz nem kérték ki a szerző örökösének engedélyét, s az örökös beperelte a minisztériumot. A bíróság megállapította, hogy a „korszellemhez igazodó, a célközönséghez szóló” változat nem tekinthető az eredeti szöveg „megcsonkításának”. Az ítélet szerint azért sem sértette a szerzői jogokat a reklámfilm, mert nem kereskedelmi, hanem társadalmi célokat szolgált.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Roland2 2011. július 14. 15:40

Érdekes,hogy itthon vidéken vagy az idősebb generációk tagjainál a "fiam" megszólítást a lányokra is használták ,pl. az én nagyapám is fiamnak szólítja néha anyukámat,ill. volt egy Szegedről elszármazott tanárunk általánosban,aki a lányokra is használta ezt a "fiam" megszólítást (ki is nevették).

1 bibi 2011. július 14. 15:18

Remélem, a Cohn-Bendit nem hagyja, hogy a transzvesztíták kimaradjanak. Lesz munkája a Velencei és az Európai Bizottságnak, csak térjenek vissza a nyaralásból.

Információ
X