nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nőiesített himnusz-szöveg?

Ausztriában komolyan veszik az emancipációt: egy oktatási reform kapcsán komolyan foglalkoznak a himnusz eredeti szövegének „nőiesítésével”.

MTI | 2010. január 25.
|  

A himnusz „nőiesítéséről” gondolkodnak Ausztriában, már nem először. Az ötletet ezúttal az oktatási minisztérium egyik reklámfilmje adta. Ebben Christina Stürmer osztrák énekesnő a himnusz popváltozatával népszerűsíti a készülő oktatási reformot, méghozzá úgy, hogy a szövegben az eredetitől eltérően Ausztria „nagy fiai” mellett „nagy leányai” is szerepelnek.

Gabriele Heinisch-Hosek szociáldemokrata (SPÖ) nőügyi miniszter ezután javasolta az 1946-ban keletkezett hivatalos szöveg megváltoztatását. „Szép gesztus volna – érvelt egy interjúban –, ha a társadalom férfi tagjai mellett a nőkről is megemlékezne a himnusz”.

2005-ben egyszer már komolyan foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy módosítják a szöveget a nemek egyenlőségének jegyében. A felvetés akkor Maria Rauch-Kallattól, a jobboldali Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó nőügyi minisztertől származott. Az akkori koalíció kisebbik tagja, a jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt azonban a közvélemény ellenzésével érvelve nem támogatta a javaslatot.

Információ
X