nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kisebbségekről megfeledkeztek

Veszélyben van a kisebbségi kultúrák fejlesztése Szlovákiában, mert a szlovák kormányhivatal kisebbségi bizottságának legutóbbi ülésén nem értékelték a kisebbségi kultúrák fejlesztésére tett ígéretek megvalósulását – közölte a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az MTI-hez csütörtökön eljutatott állásfoglalásában.

MTI | 2012. február 17.
|  

A kerekasztal képviselői az ülésen olyan határozati javaslatot terjesztettek elő, amely a kisebbségi kultúrák fejlesztésével foglalkozó, a kormányhivatal által kidolgozott törvénytervezet elfogadását javasolta.

Az ajánlás a márciusi parlamenti választások után felálló kormány számára jelölte volna ki a kisebbségi problémák kezelésének irányát.
Végül sem ezt a javaslatot, sem pedig az ülésen a kormányhivatal által előterjesztett, „hasonló tartalmú, de jóval enyhébb” dokumentumot sem fogadták el.

A kerekasztal aggályosnak tartja, hogy a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottsága semmilyen ajánlást nem tett a kisebbségi kultúrák támogatására. „Így a jelenlegi tisztviselők utódainak kezét semmilyen vállalás, sem pedig ajánlás nem köti” – olvasható az állásfoglalásban, amely szerint emiatt az új kormánytisztviselők a kulcsfontosságú törvény végrehajtását könnyebben elszabotálhatják vagy elhalaszthatják.

A kerekasztal súlyos taktikai hibának tartja a történteket, de a jövőben is megkülönböztetett figyelemmel kíséri a tervezet sorsát, hogy a kisebbségi kultúrák fejlesztése törvényes, átlátható és a közösség számára is hasznot hozó keretek között folytatódjék.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X