nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Latinul is Twitterezik a pápa

Latin nyelvű Twitter-fiókot is nyitott XVI. Benedek. Ezzel már kilenc nyelven lehet olvasni a pápa száznegyven karakteres üzeneteit.

MTI | 2013. január 18.
|  

A pagina publica breviloquentis (’röviden szóló közösségi olda’) latin nevet kapta a látogatóit is latinul köszöntő @pontifex_ln, amely pénteken már több mint háromezer követőt számlált. Az első latin nyelvű üzenet vasárnap jelenik meg XVI. Benedek mikroblogján. A december 12-étől indított pápai Twitter-fiókok az egyházfő homíliáiból, beszédeiből idéznek olasz, angol, francia, német, spanyol, portugál, lengyel és arab nyelven. A Vatikán közlése szerint a latint hamarosan a kínai követi.

A pápai Twitter-fiókoknak már több mint két és félmillió olvasójuk van. Az angol üzeneteknek mintegy másfélmillió, a lengyel Twitter-fióknak csaknem huszonháromezer, az arab nyelvűnek több mint tizennyolcezer követője van. „Twitterezni latinul lehet a legkönnyebben, mivel sokkal jobban alkalmazkodik a mikroblog tömör, de precíz nyelvezetéhez mint maga az angol”  hangoztatta Manlio Simonetti, a római La Sapienza egyetem ókeresztény irodalom professzora a l'Osservatore Romano szentszéki napilapban.

A latint tökéletesen ismerő és beszélő XVI. Benedek kiemelt figyelmet szentel a latin egyházi használatának. November 12-én új pápai akadémiát alapított a latin nyelv és kultúra egyházon belüli és kívüli tanítására, valamint terjesztésére. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X