nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A szarvasvadász, a muzulmán, az önkielégítő és a többiek
Svédország hangjai a Twitteren

Svédország hivatalos Twitter-folyamát minden héten más twitterező írja. De cikinek érzik-e a svédek, ha a hivatalos twitterelő helyesírási hibát ejt, elalszik a nemzeti ünnepen, vagy éppen szexuális szokásairól vall?

MTI | 2012. július 4.
|  

Az ember nagyon könnyen zavarba jöhet, ha ő szólalhat meg az @Sweden címen, vagyis ő lehet Svédország hivatalos Twitter-szóvivője. „Első csiripjeim egyikében az angol finish szót rosszul írtam, két n-nel, ami a ’befejezni’ helyett annyit jelent, hogy ’finn’. Te jó ég, gondoltam, hogyan lehetek szóvivő egy héten át, ha egy ilyen egyszerű szót sem tudok helyesen leírni – mondta a 18 éves Erik Isberg felső tagozatos diák a The New York Timesnak egyhetes twitterezése után. – Aztán eszembe jutott, hogy az @Sweden cím elvileg a tipikus svédet testesíti meg, márpedig nagyon sok olyan svéd akad, aki nem tud tökéletesen angolul.”

Ha lehet valamilyen tanulságot levonni az @Sweden kísérletből, amelynek keretében az ország Twitter-oldalának a vezetését minden héten más személyre bízzák, akkor az egyszerű: olyan, hogy tipikus svéd, nincs is.

Továbbaludt a nemzeti ünnepen

Az egyik @Sweden twitterező karácsonyi jávorszarvas-vadászatáról készített fotókat tett fel a hálóra, egy másik pedig arra használta fel a lehetőséget hogy keményen lehordja Carl Bildt svéd külügyminisztert. Egy ifjú hölgy, akinek szintén lehetőséget nyújtottak arra, hogy hét napon át országa nevében küldözgessen csiripeket, bevallotta, hogy ha rajta múlna, reggeltől estig csak szeretkezne.

Jávor
Jávor
(Forrás: Wikimedia Commons / Richard Fraley)
Egy svéd muzulmán ügyvéd, amikor rá került sor, azon akadt ki, hogy milyen sűrűn szerepel a Mohamed keresztnév a bevándorlók között. Jack Werner, aki az első volt az @Sweden-twitterezők sorában, több ezer követővel büszkélkedhetett, és miután úgy döntött, hogy őszintén megírja, mivel foglalkozik a legszívesebben, „az önkielégítő svéd néven kezdték emlegetni. Ehhez képest lényegtelen volt, hogy azt is közölte:sok kávét iszom, ésszeretek barátaimmal csellengeni.Pusztán jelezni kívántam, hogy gyakran éretlennek vagy ostobának látszom, mint maga az ország, és fogadni merek, hogy Önök is ilyenek, minthogy az egész világon is sokan vannak, akik hasonlóan gondolkodnak” – mondta az amerikai lapnak a 23 éves Werner.

Az eddigi legidősebb @Sweden 60 éves volt, a legfiatalabb pedig éppen Isberg, aki szüleivel és öccsével együtt az ország délnyugati részén fekvő Trollhattanban, a Saab autógyár egykori székhelyén él. A fiatalember azon a napon, amely történetesen a nemzeti ünnepre esett, elaludt, így az @Sweden-oldal is későn kelt életre. Erről beszámoló tweetjében úgy fogalmazott:Azt hiszem, a nemzeti ünnepet úgy töltöttem, ahogy a legtöbben teszik: tovább aludtam a szokásosnál...

Jégbár Stockholmban
Jégbár Stockholmban
(Forrás: Wikimedia Commons / Rico Markus)

Ne csináljanak sült bolondot magukból

A @Sweden-kezdeményezés, amelynek hivatalos neve Curators of Sweden, a Svéd Intézet és a Látogassatok Svédországba nevű idegenforgalmi kormányügynökség összefogásából született azzal a céllal, hogy a Twitteren is az eddiginél hatásosabban mutassák be az országot. A kivitelezéssel a Volontaire nevű hirdetési céget bízták meg.
Svédország kiáll bizonyos értékek mellett, haladó, demokratikus, kreatív akar lenni húzta alá Patrick Kampmann, a cég kreativitási igazgatója. A bizonyításra a legjobb mód az volt, hogy az egyszerű svédeknek adtuk át az oldal kezelését.

Kampmann tagja annak a háromfős bizottságnak, amely kiválogatja az @Sweden twitterezőit. Olyan személyeket keres, akik érdekesek, járatosak a csiripelésben, és készek angolul írni tweetjeiket. Az egy hétre kijelölt szóvivőknek jelezniük kell, hogy az általuk megfogalmazott politikai vélemények saját egyéni álláspontjuk, be kell tartaniuk a törvényt, ésnem szabad úgy fellépniük, mintha egész Svédország osztaná a véleményüket” – sorolta a feltételeket Cherin Awad muzulmán ügyvéd, aki február 27-től március 4-ig csiripelt @Sweden nevében.

A stockholmi Katarina-templom kupolája és a mecset minaretje
A stockholmi Katarina-templom kupolája és a mecset minaretje
(Forrás: Wikimedia Commons / Poxnar)

Ami Kampmannt illeti, ő azt ajánlja a kiválasztottaknak, hogynormális twitteres formájukat hozzák, tanúsítsanak bizonyos méltóságot, ne felejtsék el, hogy egy hivatalos svéd oldalt képviselnek éppen, amelyre sokan kattintanak rá.Tehát ne csináljanak sült bolondot magukból, de mindez csak jó tanács” – jegyezte meg. A svéd kezdeményezés több országban is követőkre talált, így Írországban, Új-Zélandon és az angliai Leedsben, de rendszerint privát portálként, nem hivatalosan.

28 ezer kérdésre kellett felelnie

Isberg meglepődött, amikor őt jelölték egy hétre csiripszóvivőnek, hogy kilencmillió svéd nevében üzengessen, de még jobban meglepődött saját édesanyja.Nagyon rendesek, hogy megbíztak benne” – mondta az asszony a The New York Timesnak.

A fiú szerint @Swedenként több eredményt is elért. Így például iskolájában tilos volt a csirip az osztályteremben, ma már nem az. Emellett azon a bizonyos szóvivői héten engedélyezték számára, hogy hiányozzon, ha több időre volt szüksége a tweetíráshoz. Amikor pedig egy napon az iskolai kantin ínycsiklandó fogásairól készített fotókat tette fel a hálóra, még Szaúdi-Arábiából és Nagy-Britanniából is érkeztek elismerő és irigykedő üzenetek ezeket ő továbbította a szakácsnak, annak nagy örömére.

Svéd asztal
Svéd asztal
(Forrás: Wikimedia Commons / Johan Jönsson / CC BY-SA 3.0)
Az ország hangjaként 28 ezer kérdésre kellett felelnie, ezeket azok tették fel, akik a Twitteren követik a @Sweden oldalt. Nem mindegyikre tudta a választ, és volt olyan is, amelyik elképesztette. Valaki például azt kérdezte tőle, hogy mit akar kezdeni az életével. „Nem vagyok valamiféle kereskedelmi termék, én én vagyok ez talán többet mond Svédországról, mint bármi más” – magyarázta a fiatalember.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X