nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kurdul tanulhatnak az amerikai egyetemisták

Tennessee állam egyetemén kurd oktatás kezdődik az őszi szemeszterben, kedvezményül a nagyszámú kurd közösség számára.

nyest.hu | 2010. augusztus 19.
|  

Nagyszámú, 12-14 ezer főből álló kurd közösség él Nashville-ben, a Közép-Tennessee Állami Egyetem (Middle Tennessee State University) vonzáskörzetében. Ezért döntött úgy az egyetem vezetése, hogy ősztől elindít egy kurd kurzust. Ezzel a szolgáltatással az Egyesült Államokban csak igen kevés felsőoktatási intézmény büszkélkedhet. „Azt hiszem, az ok, hogy mi meg tudjuk ezt valósítani, míg más egyetemek nem, az, hogy mi bírjuk az itteni kurd közösség támogatását” – magyarázza az egyetem egyik oktatója.

Kurd népviselet, 1873
Kurd népviselet, 1873
(Forrás: Wikipedia)

A diákok ősztől a Közép-Kelettel foglalkozó minor szak keretein belül tanulhatják majd a „Bevezetés a kurd nyelvbe és történelembe” című tantárgyat – írja a tennessean.com. Az oktató egészen pontosan a kumandzsi nyelvjárást fogja tanítani, amit Törökországban és a nashville-i közösségben is a legtöbb kurd beszél.

A kurdok számát 27 millió és 37,5 millió közé teszik. Legnagyobb számban (12-15 millióan) Törökországban élnek, de jelentős kurd közösség él még Iránban, Irakban, Szíriában, valamint Libanonban, Örményországban és Azerbajdzsánban is. Az utóbbi évtizedekben sokan vándoroltak ki különböző európai országokba (a legtöbben Németországba) és az Amerikai Egyesült Államokba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X