nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem kell idegen nyelvet tudni Washingtonban

A nagynevű, főleg nemzetközi ügyekre és politikára specializálódott George Washington Egyetem megszünteti az idegen nyelvi követelményt alapképzésén.

nyest.hu | 2010. április 21.
|  

Az Egyesült Államok fővárosának legnagyobb egyeteme a George Washington Egyetem, és helyzetéből adódóan különösen híres itt a képzés a politikatudomány és a nemzetközi ügyek szakterületein. Már csak ezért is különleges, hogy a USA Today cikke szerint az egyetem megszünteti idegen nyelvi követelményét a négyéves alapképzésén.

Az egyetem új tanterve a kreatív és az analitikus képességekre helyezi inkább a hangsúlyt. A szóbeli kommunikáció fejlesztése is része marad az alapképzésnek, de ezt nem lehet nyelvtanulással teljesíteni – szól a hír. Ezt nehezményezik legjobban a nyelvi tanszékek. Az még rendben lenne, hogy nem kötelező nyelveket tanulni, de hogy még kreditet sem kaphat rá egy diák, az már egyenesen a nyelvtanítás elleni támadás, mondják. Az egyetem határozatát a USA Today is hosszasan elemzi.

Más amerikai egyetemeken arról folyik a vita, hogy az amerikai jelnyelv (American Sign Language – ASL) tanulása vajon megfelelhet-e az idegen nyelvi elvárásnak. A Chicago Tribune jelentése szerint a Michigani Egyetem egy évvel ezelőtt elutasította egy diák ez irányú kérését, de egy évi vita után megváltoztatta döntést. A Boston Egyetemen is hasonló a helyzet. Az idegen nyelvi elvárás egyik oka, hogy más, idegen kultúrákkal is megismerhessenek a diákok. Egy vélemény szerint a jelnyelv is egy más kultúrába enged betekintést, még ha az nem is egy idegen ország kultúrája.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X