nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jo Nesbø titkos élete
Krimisorozat és romantikus rock

Jo Nesbøt, a Vörösbegy és a Hóemeber szerzőjét krimiíróként ismertük meg, így vált híressé, sikeressé. A vele készült interjúkból azt is tudjuk, hogy fiatalon tehetséges futballista volt. Ezen kívül még van egy zenekara is, a Di Derre. De hallgatná-e Harry Hole Nesbø zenéjét?

nyest.hu | 2012. október 2.
|  

Egy etimológiai kérdés kapcsán már egyszer megemlékeztünk Jo Nesbøről, aki a skandináv krimiszerzők közül alighanem az egyik legnépszerűbb manapság. Könyvei – elsősorban a Harry Hole detektív nyomozásai köré épülő sorozat – világszerte az eladási listák élén állnak. A sorozat első két kötete – amelyek közül eddig magyarul csak az egyik jelent meg, Denevérember címen – még nem hozott akkora sikert, mint a sorozat harmadik darabja, a Vörösbegy. Az igazi áttörést, a világhírnevet tehát a sorozat harmadik kötete hozta meg számára. Pedig már jóval korábban is ismertté válhatott volna, Nesbø ugyanis nemcsak író...

A kötetei fülszövegiről tudhatjuk, hogy ígéretes focitehetségnek indult, de egy sérülés miatt a profi futballt abba kellett hagynia. Az is tudható róla, hogy közgazdasági végzettsége van, és mielőtt belevágott volna az írói karrierjébe, brókerként és szabadúszó újságíróként kereste a kenyerét. Az azonban a könyvekből és a hivatalos életrajzokból kevésbé derül ki, hogy Nesbø zenél is, van egy saját zenekara, a Di Derre.

A Di Derre dallamos pop és rock számokat játszik norvég nyelven. A zenekart 1992-ben alapították; Jo Nesbø és öccse, Knut énekelnek és gitároznak, Espen Stenhammer dobol és Magnus Larsen basszusgitározik. A zenekarnak 1993-tól 2006-ig összesen öt lemeze jelent meg. A zenekar azonban Norvégián kívül még a frontember világhírneve ellenére sem vált ismertté.

Jo Nesbø
Jo Nesbø
(Forrás: Stian Andersen)

És bár maga a szerző és az irodalomelmélet is tiltakozik az ellen, hogy a könyvek hősében, Harryban a szerző bizonyos tulajdonságait, életének fontosabb momentumait keressük, az összehasonlítás óhatatlanul megtörténik. Harrynak persze nincsen zenekara, magányos estéin nem gitározgat otthon a mindig tiszta és rendes agglegénylakásában, hanem inkább iszik. Ugyanakkor a Harry Hole-sorozat minden kötetében megjelenik, hogy alkoholista nyomozónk életében mennyire fontos szerepet tölt be a zene. Tudjuk például, hogy értékes lemezgyűjteménye van, illetve, hogy „fogadott fiával” rendszeresen koncertre jár ˜– persze egyszer sem Di Derre koncertre.

A közös motívumot tehát nem nehéz megtalálni. Annyi minden esetre biztos, hogy Harry Hole, a kőkemény nyomozó nem a Di Derre-féle kicsit romantikus-dallamos stílusokat kedvelné...

További olvasnivaló

Jo Nesbø hivatalos weboldala (angol nyelvű)

A Di Derre Myspace oldala

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X