nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közszolgálati műsorszolgáltatás a digitális korszakban

Az Európai Parlament (EP) állásfoglalást szavazott meg a közszolgálati médiáról Strasbourgban a héten.

MTI | 2010. november 28.
|  

A dokumentum – amelynek címe: „A közszolgálati műsorszolgáltatás a digitális korszakban: a kettős rendszer jövőjéről" – kifejti, hogy az úgynevezett kettős rendszer a közszolgálati és a kereskedelmi műsorszolgáltatók közötti valódi egyensúlyon alapul. Kiemeli, hogy a digitális világban az információhoz való hozzáférés a „lendületes és versenyképes" audiovizuális, illetve írott sajtótól függ.

Az Európai Parlament ennek a dokumentumnak az elfogadásával támogatásáról biztosította a kettős műsorszolgáltatási rendszert, amelyben a magántulajdonban lévő és a közszolgálati média – politikai és gazdasági nyomástól függetlenül – egyaránt betölti a maga szerepét.

Az állásfoglalás szerint ennek az európai kettős rendszernek alapvető szerepe van a véleménynyilvánítás szabadságának előmozdításában – különösen a médiapluralizmus, a médiaműveltség, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség megőrzésében és előmozdításában – illetve a sajtószabadságra vonatkozó európai normák betartásában. Felkéri a tagállamokat: irányozzanak elő megfelelő forrásokat annak érdekében, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók is igénybe vehessék az új digitális technológiákat, biztosítva, hogy a nagyközönség is élvezhesse a korszerű audiovizuális szolgáltatások előnyeit.

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő nyilatkozatban üdvözölte az Európai Parlament elkötelezettségét a közszolgálati műsorszolgáltatás fejlesztése iránt. A napokban elfogadott magyar médiaalkotmány már az EP-állásfoglalásban szereplő alapelvek figyelembe vételével készült – tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X