nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyilvános előadások
Középpontban a francia irodalom

Francia intenzív hetet tartanak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2011. november 7–11. között.

nyest.hu | 2011. november 6.
|  

A középkori irodalommal és kultúrával foglalkozó rendezvénysorozat egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők nemzetközileg elismert szaktekintélyekkel találkozzanak.

Az érdeklődők francia, svájci és olasz vendégprofesszorok előadásain, illetve szemináriumain vehetnek részt. A novemberi előadások „A francia irodalom a középkortól a XVIII. századig” doktori program tematikáját ölelik fel, így elsősorban a középkori francia irodalom területét érintik, ízelítőt adva annak főbb korszakaiból és meghatározó műfajaiból: Bénédicte Milland-Bove az udvari regény kezdeteihez kalauzol el Chrétien de Troyes első regényét tárgyalva, amelyet az elismert párizsi kutató jelenleg kiadásra készít elő. Alain Corbellari az epikus műfajba vezeti be a hallgatóságot, míg Christine Ferlampin-Acher a kései Artúr-regények világát mutatja be. Claude Bourqui előadása a XVII. század iránt érdeklődőknek nyújt páratlan lehetőséget: a svájci professzor Molière esetén keresztül mutatja be az internet korának kutatási módszereit. Paolo Odorico bizantinológus professzor a XII. századi bizánci udvari irodalomról tart előadást.

A vendégprofesszorok egyetemeivel a kutatóegyetemi projektben komoly együttműködések jöttek létre, az intézmények között keretegyezmények is születtek. A rendezvény az Udvari Irodalom Nemzetközi Társaság magyar tagozata (International Courtly Literature Society [ICLS], Hungarian Branch) számára is kiemelt fontosságú. A hazai kezdeményezés egyrészt hatékonyan segíti a magyar kutatók munkáját, másrészt folyamatos nemzetközi kapcsolattartást tesz lehetővé, amely a gyorsan fejlődő tudományágban kiemelt jelentőségű.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként létrejövő program az „Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE” kutatóegyetemi TÁMOP-projekt támogatásával valósul meg. A program koordinátora Egedi-Kovács Emese a Bölcsészettudományi Kar tudományos segédmunkatársa, az ICLS magyar tagozatának alapítója. Az előadások nyilvánosak, a szervezők minden kedves érdeklődőt várnak.

Az előadások tematikája és időpontjai:

2011. november 7. 10:00

Alain Corbellari (Université de Lausanne): „Guillaume d'Orange ou la naissance du héros épique dans les textes médiévaux”

2011. november 8. 10:00

Christine Ferlampin-Acher (Université Rennes 2 – Haute Bretagne): „La matière arthurienne à la fin du Moyen Âge : nostalgie et chevalerie”

2011. november 9. 09:45

Bénédicte Milland-Bove (Université Paris III – Sorbonne Nouvelle): „Erec et Enide, un roman courtois?”

2011. november 10. 10:00

Paolo Odorico (École des hautes études en sciences sociales): „Un poème d'amour entre dimension politique et roman de la cour: le Digénis Akritas

2011. november 11. 10:00

Claude Bourqui (Université de Fribourg): „La recherche dix-septiémiste à l'ère d'Internet: le cas de Molière”

Helyszín: ELTE BTK Doktori Kiválósági Központ (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., Trefort-kert, Ifjúsági épület III. em.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X