nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Koreából származik a japán nyelv?

Japán számos dialektusa a Koreai-félszigetről ered, mintegy 2200 éve vándorló parasztok hozták a szigetországba – derült ki egy nagyszabású kutatásból.

MTI | 2011. május 6.
|  

A japán lakosság és nyelv eredetét mindeddig homály borította. Legközelebbi nyelvrokonnak az egykori, halászó-vadászó életmódot folytató őslakosságnak, az ajnuknak a nyelvét tartották. Számos tudós úgy vélte, hogy a szigetet legkorábban 12-30 ezer évvel ezelőtt népesítették be, és a modern japán nyelv és a lakosság is a kőkorszaki kultúrából származik. Ezen elmélet szerint az ázsiai kontinensről Kr.e. 200 körül érkező bevándorlók hozták be a fémeszközöket, a rizst és új mezőgazdasági technikákat, ami hatással volt a nyelv fejlődésére.

Más szakemberek úgy vélik, hogy a Koreai-félszigetről érkezők sokkal nagyobb hatással voltak a helyiek fejlődésére, jelentős mértékben kiszorították mind az őslakosokat, mint az általuk beszélt nyelveket.
A legutóbbi régészeti és génkutatások ez utóbbi elméletet támasztják alá. A Tokiói Egyetem kutatói, Sean Lee és Haszegama Tosikazu a japán nyelv 210 kulcsszavából listát készítettek, és kivetítették a listát 59 különböző dialektusra. A kutatók olyan alapszavakat választottak, mint például a testrészek elnevezése, a számok, a főbb főnevek és névmások.

Számítógépes modellezéssel kimutatták, hogy valamennyi úgynevezett japán nyelv egyetlen közös őstől származik mintegy 2182 évvel ezelőttről – ez az időszak egybeesik a Koreai-félszigetről elindult hatalmas vándorlási hullámmal.

A tanulmány a japán nyelv eredetéről a Proceedings of the Royal Society B szaklapban jelent meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 elhe taifin 2011. május 10. 04:42

El is felejtettem megemlíteni, hogy a japán prof neve hibás: Nem Haszegama, hanem HaszegaVa (長谷川).

3 elhe taifin 2011. május 9. 13:11

@bibi:

Pedig a japán törikönyvek is kb ezt írják.

I.e. 4-5. században Kjúsú északi részén kezdődött el a rizstermesztés, majd fokozatosan terjeszkedett kelet felé. Mind a fémeszközök használata, mind a rizstermesztés a bevándorlókhoz köthető.

2 bibi 2011. május 8. 19:17

Szvsz a cikk bizonyos állítása megkérdőjelezhető: azt írja, hogy "Ezen elmélet szerint az ázsiai kontinensről Kr.e. 200 körül érkező bevándorlók hozták be a fémeszközöket, a rizst és új mezőgazdasági technikákat, ami hatással volt a nyelv fejlődésére." Miközben a kinai bronzkor már Kr.e. 2000 (!) ben beindult. Furcsa lenne az 1800 év teljes kultúrális izoláltság.

1 Yeonghun 2011. május 6. 13:41

A tanulmány a Proceedings of the Royal Society B-ből (azoknak, akiket bővebben is érdekelne :) )

rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/05/04/rspb.2011.0

Információ
X