nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
rakás, halom, tömeg
Klub és klumpa

Fogalmunk sincs, milyen klubba stílszerű klumpában járni. Talán bármilyenbe.

Fejes László | 2014. december 17.
|  

Számos esetet ismerünk, amikor hasonló alakú szavak hasonló jelentésűek (de legalábbis össze tudjuk kapcsolni valahogy jelentéseiket), mégsem azonos eredetűek. Ezzel szemben számtalan olyan eset van, amikor egymásra csak halványan emlékeztető, jelentésükben igencsak eltérő szavak történetileg összetartoznak.

A klub ’társadalmi élet, szórakozás, sport stb céljaira való társaskör, ill. ennek épülete’ nemzetközi szó, mely az angolból terjedt el. Itt eredetileg ’bot, bunkó, ütő’ a jelentése, ebből még a középkor végén fejlődött egy katonai szakszó (ige), mely olyan hadmozdulatok végrehajtását jelentette, melynek következtében az ellenség összezavarodott, és olyan helyzetbe került, melyből nem vágta ki magát egykönnyen. Mivel ez a katonák összetömörülésével járt, ebből fejlődött az az ’összeverődés, embercsoport’ jelentés, melyből a szó mai jelentése fakad.

Fight clubs
Fight clubs
(Forrás: Francisco Goya (1746–1828))

A klumpa ’facipő’ ugyanabból az ógermán *klumpô ’halom, rakás, tömeg’ szóból ered, mint a klub. Ez azonban nem az angolból, hanem a német nyelvjárási (többes számú) klumpen ’fapapucs, facipő’ szóból származik. Az irodalmi németben ennek az ógermánhoz közelebb álló jelentései is vannak: ’csomó, rakás, rög; kolonc; tuskó, tönk’.

Klumpa
Klumpa
Ma a klumpa nem feltétlenül fából készül: általában a vastag talpú, de nem is feltétlenül nehéz, de külsőre inkább ormótlan, mint kecses papucsokat nevezik így.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X