nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Klinghammer enyhítene a röghöz kötésen

Annak ellenére, hogy Klinghammer István morális kötelességnek tartja, hogy mindenki visszaadja a közösségnek azt a támogatást, amit kapott, felére csökkentené a diplomások röghöz kötési idejét – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban a felsőoktatási államtitkár, hozzátéve, szerinte a 240 pontos felvételi ponthatár túl alacsony.

Edupress | 2013. március 14.
|  

Felére csökkentené a hallgatói szerződésekben a magyarországi munkavállalásra vonatkozó kötelezettség időtartamát Klinghammer István, az új felsőoktatási államtitkár – írta szerdai számában a Magyar Nemzet. A lapnak adott interjúban Klinghammer elmondta: azt javasolta, hogy annyi időre kelljen kötelezettséget vállalniuk a diplomát szerzőknek, amennyire a támogatást kérték, ne a képzési idő kétszereséig. „Ha a hallgató kéri a közösség támogatását,cserébe vissza is kell adni valamit. De azt is tudomásul kell venni, hogy 18-19 éves fiatalokat nem lehet szankciókkal rémíteni” – fogalmazott. 

Könnyített törlesztési feltételek, képzési költségkategóriák
Az államtitkár a törlesztés feltételeit is könnyítené, azt támogatná, ha a diákhitel kamatával fizethetnék vissza a képzési költséget azok, akik nem teljesítenék a szerződésben foglalt kötelezettséget.
A képzési költség megállapítására három kategória megállapítását javasolja Klinghammer István, így külön kategóriába kerülnének a költséges szakok, mint például az egészségügyi, az orvos- és vegyészképzés, a közepesen költségesek (mérnöki és más természettudományos), illetve a legkevésbé költségesek (bölcsész és közgazdász).

Alacsony tudásszinttel nem lehet a felsőoktatásban maradni
Az új felsőoktatási államtitkár kitért arra is, hogy szerinte a 240 pontos felvételi ponthatár alacsony. „Ezzel a ponthatárral a miniszterelnök úr óriási gesztust gyakorolt a tanulóifjúságnak” – mondta. Megjegyezte, hogy ilyen tudásszinttel biztosan nem lehet hosszú távon helytállni felsőoktatási intézményben, ezért fontos, hogy a diákok a magas ponthatárok elérésére törekedjenek. Arra a felvetésre, hogy ezek szerint várhatóan emelik a ponthatárt, úgy válaszolt: „az élet fogja emelni, hiszen be fog bizonyosodni, hogy ezzel a tudással nem lehet bennmaradni”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Szalakóta 2013. március 15. 16:37

A röghöz kötés könnyen ellenkező hatást válthat ki. Ugyanis, ha valaki nem tudja ledolgozni az időt, akkor kénytelen lesz kimenni külföldre, hogy visszafizethesse a tartozását, hiszen például 11 év alatt nehezen dolgozik le 12 évet.

1 Szalakóta 2013. március 14. 22:41

Az egyetemre nem elég bejutni, de el is kell végezni. Biztos volt Klinghammernak is parciális differenciálegyenlet, vagy Formális módszerek a szftverfejlesztésben tárgyakhoz hasonló nehézségű tárgya.

Aki kihullik, az úgyis fizetni fog. Nem értem, minek ezen problémázni.

Információ
X