nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiépült a „zsarunet”

Létrehozták kedden az uniós hatóságok a "zsarunetet", amelyen keresztül a tagországok rendőrei közvetlenül, azonnali üzeneteket küldhetnek, blogolhatnak, és információkat kérhetnek egymástól.

MTI | 2009. szeptember 16.
|  

A védett hálózatot kísérleti jelleggel januárban indították be négy ország, valamint az Europol, az Interpol és az Európai Bizottság részvételével, és kedden terjesztették ki az Európai Unió összes bűnüldöző intézményére. A rendőrök nem csak „cseveghetnek” egymással, hanem dokumentumokat, fényképeket is bemutathatnak, és megoszthatják gyakorlati tapasztalataikat is egymással. Az ilyenfajta megbeszéléseknek jó hasznát lehet majd venni a megelőző intézkedésekben a gyermekpornográfia és a nők elleni erőszak területén – vélik illetékesek.

A „zsarunet” elődje egy „forró telefonos” hálózat volt, amelyet Filippo Dispenza torinói rendőr hozott létre a 90-es évek közepén az információk megosztására. Ezt fejlesztették fel most a legmodernebb szintre, és csak felhatalmazással lehetséges használata. A zárt hálózat az Európai Unió interaktív portáljának (ePractice) a része, amely a hatóságok egymás közötti jobb kommunikációját segíti.

Címkék: Tech, Rendőrség, Web
Információ
X