nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
18 millió euró szupergyors mobilinternetre

Jövő évtől az EU 18 millió eurót áldoz arra a kutatásra, amely a mobilhálózatok következő, negyedik generációját kívánja megalapozni – közölte kedden az Európai Bizottság.

MTI | 2009. augusztus 18.
|  

A döntés értelmében beindul az úgynevezett Long Term Evolution (LTE) Advanced technológia kutatásának finanszírozása, amelynek révén a ma használatos harmadik generációs hálózatokhoz képest százszorosára nőhet a mobil internetszolgáltatás adattovábbítási sebessége.
Huszonöt évvel ezelőtt a GSM-szabványt tette Európa a korszerű mobilhálózatok alapjává. Az egységes uniós piacnak köszönhetően napjainkban a világ mobilhálózatainak 80 százaléka a GSM-szabványra épül.

„Az LTE technológia révén az európai kutatási know-how a jövőben is szerte a világon meghatározhatja a mobilszolgáltatások és a készülékek fejlesztésének irányát, hasonlóan ahhoz, ahogyan az elmúlt évtizedekben a GSM-szabvány esetében történt” – mondta Viviane Reding, az Európai Unió távközlési és médiaügyi biztosa.

Az LTE-nek köszönhetően a mobiltelefonok nagy teljesítményű mobil számítógépekké válhatnak, a felhasználók hordozható készülékeiken keresztül szupergyors internetkapcsolathoz férhetnek hozzá.

A Long Term Evolution („hosszú távú fejlődés”) néven ismert technológiával Európában jelenleg Nagy-Britanniában, Finnországban, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban kísérleteznek a mobilszolgáltatók. Svédországban és Norvégiában 2010 első felében várhatóan már a kereskedelmi forgalomban is megjelenik.

Az Európai Unió 2004 és 2007 között 25 millió euró összegben már nyújtott finanszírozást az LTE optimalizálásához és szabványosításához. Ennek eredményeként jött létre az LTE-alapú hálózati infrastruktúra első koncepciója. Most az Európai Bizottság úgy döntött, hogy további 18 millió euróval támogatja az LTE továbbfejlesztett változata, az LTE Advanced kutatását. Szeptemberben megkezdik a részletek egyeztetését a projektkonzorciumokkal.

Információ
X