nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kiemelt fontosságú a nyelvoktatás

Szerdán az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottságának (CULT) ülésén mutatkoztak be a soros lengyel EU-elnökség illetékes miniszterei, majd beszámoltak a szaktárcák által meghatározott elnökségi prioritásaikról. Az oktatás területén a külföldi ösztöndíjak kiterjesztésére, és a nyelvtanulásra helyezik a hangsúlyt. Fontos célként említették, hogy a különböző tagállamokban megszerzett oklevelek összehasonlíthatóvá váljanak - írja az orientpress.hu.

Edupress | 2011. július 15.
|  

Katarzyna Hall közoktatási miniszter elsődlegesen az oktatási intézmények modernizálásának fontosságát, valamint a mobilitási programok kiterjesztését és erősítését hangsúlyozta. Kiemelt fontosságúnak tartja a nyelvoktatást a diákok nemzetközi cseréjének érdekében, különleges hangsúlyt fektetve a kevésbé használt nyelvek elsajátítására, és arra, hogy a szomszédos tagállamok egymás nyelveit is oktassák – áll Tőkés László sajtóközleményében. Tőkés László erdélyi képviselő egyébként örömmel köszöntötte az újan hivatalba lépett lengyel Elnökség minisztereit, és elismerését fejezte ki aziránt, hogy a lengyelek is ugyanazzal a lendülettel indították féléves munkájukat, mint amely a megelőző magyar elnökség tevékenységét jellemezte.

Barbara Kudrycka tudományügyi és felsőoktatási miniszter a felsőoktatás és a bolognai rendszer újragondolását és reformját szorgalmazta, valamint azt, hogy az olyan uniós programokat, mint például az Erasmus-program, a felsőoktatás minden szintjére terjesszék ki. Emellett a közeljövő feladatai között említette egy olyan rendszer kidolgozását, mely által az egyes tagállamokban megszerzett oklevelek, tudás és készségek összehasonlíthatóvá és elismerhetővé válnak.

Doris Pack elnökasszony arra mutatott rá, hogy a bolognai rendszer reformja nem mindenütt vonta maga után a tananyag és a módszertan átalakítását, s ezáltal felemás helyzetet idézett elő. Egyetértett azzal, hogy az oktatási programoknak nyitniuk kell a keleti és a déli partner-országok irányába, mindazonáltal azt a szomorú tényt sem szabad szem elől téveszteni, hogy rengeteg olyan felsőfokú végzettségű fiatal telepedett át a nyugat-európai országokba, aki tudásánál, képesítésénél és tehetségénél messze alul maradó munkát kénytelen végezni. Az Unió által népszerűsített mobilitás vonatkozásában

Tőkés László komoly fenntartásainak adott hangot, tekintettel arra, hogy a keleti térség ifjúsága – köztük igen sok képzett szakember –, a válság elől menekülve, nagy számban hagyja el szülőföldjét. Romániából például az elmúlt két évtizedben több mint kétmillióan távoztak nyugatra, munkavállalás vagy továbbtanulás céljából – mondta az EP alelnöke –, úgyhogy a kívánatos az volna, hogyha az Unió a kétirányú mobilitás kialakítását segítené elő és támogatná.

Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi miniszter a kultúra és az oktatás szervesebb összekapcsolását, valamint a kultúrában rejlő gazdasági lehetőségek jobb kiaknázását emelte ki, továbbá az Európai digitális könyvtár létrehozását indítványozva. Adam Giersz turisztikai- és sportminiszter a sport integritásának megőrzését, a korrupció és a dopping elleni harc hatékonyabbá tételét, valamint a sportpolitika továbbfejlesztését szorgalmazta, egyben a sport rendkívüli fontosságú gazdasági vetületeire is rámutatva.

A CULT-Bizottság délutáni ülésén közmeghallgatásra kerül sor az Unió audiovizuális politikájának témakörében, míg péntek délelőtt három jelentésről és véleményről fognak szavazni, ezek az Európai iskolák rendszere, új készségek és munkahelyek menetrendje és a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai platformja lesznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X