nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki taníthat erkölcstant?

Alsó tagozaton – ahogy minden tantárgyat – az erkölcstant is tanítók oktatják majd, felső tagozaton pedig a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettség lesz szükséges, mint minden tantárgy esetében – fejtette ki az emberi erőforrások minisztere egy írásbeli kérdésre adott válaszában. Az elegendő oktató biztosításához a továbbképzések megkezdődtek.

MTI | 2013. március 27.
|  

Vitányi Iván, Demokratikus Koalícióhoz tartozó független országgyűlési képviselő azt firtatta, hogy van-e elég alkalmas ember hit- és erkölcstan oktatásra. Balog Zoltán az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: alsó tagozaton mint minden tantárgyat – az erkölcstant is a tanítók tanítják majd. A miniszter szerint az ő munkájukban az erkölcsi, etikai témák megbeszélése, az ilyen élethelyzetek, problémák olvasmányokon, szituációs játékokon keresztül történő megoldása nem újdonság. Ennek ellenére – bár ez nem előírás – az ő számukra is indultak továbbképzések.

A főszabály szerint az erkölcstan oktatásához a felső tagozaton a tantárgynak megfelelő szakos tanári végzettség szükséges, mint minden tantárgy esetében. A 60 órás továbbképzés lehetősége átmeneti szabály, amire addig lesz szükség, amíg nincs az országban elegendő, megfelelő szakképzettségű tanár. Ilyenről egyébként már jelenleg is lehet beszélni, hiszen léteznek például etika szakos tanárok.

Kitért arra is: pedagógus-továbbképzést bármely cég vagy intézmény indíthat, amely biztosítani tudja a továbbképzés tárgyi és személyi feltételeit, és az általa szervezett továbbképzés megfelel az akkreditáció szempontjainak. A miniszter tájékoztatása szerint a továbbképzések már elkezdődtek, az Oktatási Hivatal nyilvántartása alapján összesen 18 szervező indított országszerte az erkölcstan 5-8, évfolyamon való tanítására felkészítő továbbképzést. A szervezők között tankönyvkiadók, pedagógiai intézetek, felsőoktatási intézmények és szolgáltató cégek egyaránt találhatók. A képzések listája megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján.

A kötelező erkölcstan- és hittanórákat az idén szeptembertől építik be az első és ötödik osztályosok órarendjébe, később felmenő rendszerben vezetik be a többi évfolyamon is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 El Vaquero 2013. március 27. 15:32

Szerintem majd Orbán képzi ki őket. Esetleg Gyurcsány. Hogy ők ne öszödözhessék el. Lárifári. Még Schmitt Pali is szóba jöhet.

1 kohari 2013. március 27. 15:20

Ki lesz jogosult erkölcstan tanárokat képezni, gondolom azoknak valami magasabb képesítés szükséges. Ha nem, akkor én is képezhetek erkölcstanárokat?

Információ
X