nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki mit tud? Megmondja a PIAAC

A diákok körében végzett PISA-felmérés mintájára ezúttal a felnőtteket vizsgálja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A szervezet azokat a képességeket méri fel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az emberek aktív részesei legyenek a társadalomnak és a prosperáló gazdaságoknak.

MTI | 2012. június 20.
|  

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) a legátfogóbb nemzetközi felmérés, amely a felnőttek képességeit kutatja - emelte ki honlapján a szervezet. Az OECD kormányokkal és nemzetközi szervezetek egy csoportjával összefogva végzi a kutatást. A tesztben nemcsak az OECD, hanem partnerországai is részt vesznek – összesen 24 ország és 150 ezer ember –, az eredményeket 2013 októberében teszik közzé. Remények szerint a PIAAC segítséget nyújt abban a kormányoknak, hogy megértsék, miként segíti az oktatási és a képzési rendszer a vizsgált képességek fejlesztését.


A kutatásban 16 és 65 év közöttiek vesznek részt, mindegyik országból ötezren. A vizsgálat során a szövegértést és a számolást, valamint a technológiailaggazdagkörnyezetben való problémakezelést mérik fel. Vizsgálják, hogy az alanyok miként élnek képességeikkel például a munkahelyükön, otthon vagy más közösségekben.

A PIAAC egyedülálló és hatékony információkat nyújt a kormányoknak arról, hogy a társadalom tudása - mennyiségi és minőségi szempontok alapján – milyen fokú és mennyire versenyképes a nemzetközi munkapiacon – vélekedett Ángel Gurría, az OECD főtitkára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X