nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki fizeti a hittant?

Az egyház „furcsa helyzetbe kerül”, ha neki kell kifizetni a könyveket, holott ezt a költségvetésébe előzetesen nem kalkulálta bele.

MTI | 2013. június 10.
|  

A Magyar Katolikus Egyház számára nem áll rendelkezésre elegendő információ a szeptember 1-jével bevezetendő hit- és erkölcstan oktatás finanszírozásáról – mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület nyári rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. A finanszírozás módja és az, hogy melyik tanárnak hány órája lesz, nagyban befolyásolja, hány embert és hogyan tudnak majd erre a célra alkalmazni – magyarázta Mohos Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hittan tankönyvek beszerzése körül is tisztázatlanok a körülmények. Sok iskolában megrendelték a tankönyvellátón keresztül a hittan tankönyveket, ugyanakkor információik szerint jelenleg az egyházaknak kell beszerezni ezeket a tankönyveket. Mint közölte, ez bonyolult helyzetet okoz, ugyanis van olyan könyvkiadó, amely a tankönyvellátótól több mint húszezer hittankönyvre kapott megrendelést, így azonban „az egyház furcsa helyzetbe kerül”, ha neki kell kifizetni a könyveket, holott ezt a költségvetésébe előzetesen nem kalkulálta bele.

Az MKPK titkára arra is felhívta a figyelmet, hogy az állam az első osztálytól felmenő rendszerben vállalta, ingyenes tankönyvet biztosít a diákoknak. Ennek megfelelően diszkrimináció lenne, ha az etika könyveket ingyen megkapnák az azt választók, míg a hittan tankönyvekért fizetni kellene.

Mohos Gábor szólt arról is: az a céljuk, hogy minél jobban felkészüljenek a hittanoktatással kapcsolatos igényekre. Önmagában is jelzésértékűnek nevezte, hogy a tanulók több mint fele valamelyik felekezet hit- és erkölcstan oktatását választotta. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a hittanra való jelentkezést és a szervezést szabályozó rendelet viszonylag későn jelent meg, ami nagyban nehezítette a dolgukat, ugyanis nem ismerték pontosan azokat a kereteket, amelyek a hittanórák szervezését szabályozzák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X