nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az iskolai hittan bevezetéséről tárgyaltak

A katolikus egyház aggódik, hogy a hit-, vallás- és etikaoktatásra vonatkozó rendelet tönkreteszi a hitoktatást.

MTI | 2013. március 3.
|  

Megkezdte az előkészületeket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az állami általános iskolák 1. és 5. osztályában a következő tanévben bevezetendő, a kötelező erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan tantárgy megszervezésére – közölte Mohos Gábor, az MKPK titkára a testület tavaszi ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mohos Gábor elmondta, a katolikus egyház felveszi a kapcsolatot az állami oktatási intézmények vezetőivel annak érdekében, hogy ahol a szülők, illetve a tanulók – a vallásszabadság elvével összhangban – igénylik, mindenütt biztosítsák a szükséges személyi és tárgyi feltételeket mind a római, mind a görög katolikus hittanoktatás számára. A témával kapcsolatban a püspökök körlevélben fordulnak a katolikus hívőkhöz – tette hozzá.

Az MTI kérdésére az MKPK titkára megjegyezte: a hittan bevezetéséről szóló rendeletről volt közigazgatási egyeztetés az érintett társadalmi szervezetekkel, így az egyházakkal is. Közölte, megküldték nekik a rendelettervezetet, amelyhez mellékelték a véleményüket.

„Az, hogy a rendelet végleges szövege mennyiben tükrözi majd azt a változatot, (...) amit láttunk, azt nem tudjuk” – fogalmazott. Szólt arról is, hogy sok állami iskolában létezik már most is hittanoktatás, nemcsak fakultációk keretében, hanem az órarendbe illesztve is. Reményét fejezte ki, hogy a már meglévő, jól működő gyakorlatot – amely szerint heti két órában tanítják a hittant – az új rendelet „nem teszi tönkre”, és megmaradhatnak a heti két órában tartott hittanfoglalkozások.

A püspökök testülete döntött arról, hogy újabb három évre meghosszabbítja a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, valamint a vezérigazgató-helyettes, Radetzky András kinevezését – fűzte hozzá. Mohos Gábor beszámolt arról is, hogy idén is megrendezik a magyar katolikus kultúra napjai rendezvénysorozatot – október 7-13. között –, ahhoz kapcsolódóan pedig október 19-én országos katolikus kórustalálkozót tartanak a Budapest Kongresszusi Központban. Az Európa egyes országaiban már a 20. század eleje óta megrendezett társadalmi hetek mintájára Magyarországon először, szeptember 20-22-én Budapesten megtartják a katolikus társadalmi napok programsorozatot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X