nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ki a jó angol?

Fejből kell tudnia a brit nemzeti himnusz első versszakát azoknak a bevándorlóknak, akik fel akarják venni a brit állampolgárságot – legalábbis a brit kormány készülő új „hazafiassági irányelvei” alapján.

MTI | 2012. július 3.
|  

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint a brit belügyminisztérium őszre állítja össze azt a tervezetet, amely megszabja, hogy az állampolgárságra pályázóknak mi mindent kell tudniuk és ki mindenkit kell ismerniük.

A készülő állampolgársági tananyagban szerepel II. Erzsébet királynő csakúgy, mint William Shakespeare; Isambard Kingdom Brunel, a 19. század talán legnagyobb brit mérnökzsenije; a Beatles; Lord Byron, a költőóriás; Wellington hercege, a waterlooi győző; Alexander Fleming, a penicillin felfedezője; Edward Elgar zeneszerző és sokan mások. Mindemellett fel kell mondani kívülről a brit nemzeti himnusz, a világhírű God Save the Queen első versszakát.

A The Sunday Times tudomása szerint az új vizsgafelkészítő tankönyv – most első ízben  külön felhívja majd az állampolgárságért folyamodó bevándorlók figyelmét arra is, hogy „történelmileg az Egyesült Királyság keresztény ország”.

A lap szerint kifejezetten az iszlám fundamentalizmusra utal az a kitétel, hogy „a brit társadalomban nincs helye a szélsőségességnek és az intoleranciának”.

A jelenlegi állampolgársági vizsgát még a Munkáspárt vezette előző brit kormány honosította meg 2005-ben. A bírálók szerint azonban a mostani tananyag túlságosan triviális dolgokra összpontosít, például arra, hogy miként lehet szociális ellátásért vagy hitelért folyamodni, hogyan kell leolvasni a gázórát vagy kihez kell fordulni a háztartási hulladék elszállítása ügyében.

A konzervatív-liberális kormánykoalíció szerint az állampolgársági tanfolyamnak olyan tudásanyagot kell átadnia, amely „a britség lényegét jelenti”; ennek része a himnusz első versszakának kötelező ismerete is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2012. július 3. 11:16

LÁJK!

2 El Vaquero 2012. július 3. 12:15

Belevehették volna, hogy elálló kisujjal kell teázgatni a királynőnél, akinek faszán megy, kaphatna nemesi címet. Esetleg végig elénekelni a My Fair Ladyt. Hülyék ezek, hogy a himnusznak is csak az első versszaka van feladva.

3 lafoldes 2012. július 3. 15:12

Azért ezzel sok embert nem fognak kiszűrni :-):

God save our gracious Queen

Long live our noble Queen

God save the Queen

Send her victorious

Happy and glorious

Long to reign over us

God save the Queen

4 Sigmoid 2012. július 5. 11:12

@El Vaquero: Örülhetnek hogy ennyit sikerült áttukmálni a baloldalukon. Azok már valószínű így is a hisztiroham környékén járnak, képzeld mi lenne ha mondjuk az EGÉSZ himnuszt adták volna fel... :D

Információ
X