nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kezdődik a beiratkozás

Január 15-én kezdődnek Szlovákiában az iskolai beiratkozások, amelyek során több szervezet is a magyar nyelvű oktatás fontossága mellett kampányol.

MTI | 2012. január 15.
|  

A felvidéki gyerekek magyar iskolákba történő beíratása mellett a szülők körében több szervezet is kampányol, többek közt a Via Nova – Ifjúsági csoport, a Rákóczi Szövetség, vagy a Pro Civis Polgári Társulás. A Via Nova – ICS idén is megszervezi a Beiratkozási Körutat, amelyhez segédanyagként kis füzetet adott ki. A füzetben sikeres szakemberek mondják el, hogy szerintük miért jó az anyanyelvű oktatás.

A Rákóczi Szövetség karácsonyi csomagjával ajándékozta meg a felvidéki utolsó éves magyar óvodásokat és szüleiket. Az ajándékcsomagokat közel 13 ezer óvodás gyermek kapta meg decemberben. A csomagok a gyermekek ajándékai mellett a szülőkhöz szóló levelet és egy 12 pontos gyűjteményt tartalmaztak, amelyekben a magyar iskolaválasztás helyessége és fontossága mellett érveltek.

A Pro Civis Polgári Társulás is arra biztatja a szülőket, hogy gyermeküknek anyanyelven érdemes megszerezni az alapvető tudást. A társulás ehhez segítségül elkészítette az iskolai és a napközis beiratkozásokhoz szükséges összes okirat kétnyelvű változatát. Így megszűnik az az abszurd helyzet, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolákba kizárólag szlovák nyelven lehet beiratkozni.

Maguk az iskolák is megpróbálják kreatív módon megszólítani a szülőket. A szenci magyar tannyelvű alapiskola kisfilmet készített, amelyben felsorolja az alma materben korábban végzett ismert közéleti személyiségeket, szakembereket, sikerükkel bizonyítva: az anyanyelvű oktatás nem hátrány, hanem éppen ellenkezőleg, tudástöbbletet ad.

A beiratkozások február 15-ig tartanak, minden alapiskola maga határozza meg a pontos időpontot. A tavalyi tanévben Szlovákiában összesen 57 213 elsős kezdte meg tanulmányait, közülük 3677 gyereket adtak szüleik magyar tannyelvű alapiskolába.

Az általános iskola első osztályába való beiratkozáskor a pedagógusok elbeszélgetéseken mérik fel a jövendőbeli elsősök pszichikai, fizikai és szociális képességeit. 2012. szeptember 1-jéig országosan körülbelül 54 ezer gyermek tölti be a hatodik életévét, s lép ezzel iskolaköteles korba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X