nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mézesmadzag volt a nyelvtanulás?

Malajziában idéntől már nem tanulhatnak kínaiul és tamilul a gyerekek, pedig sokaknak ez jelentette az anyanyelvükkel való találkozást is.

nyest.hu | 2010. február 12.
|  

A malajziai szülők nem hagyják magukat: ragaszkodnak a kínai és tamil nyelvi órákhoz, amik eddig kijártak a gyerekeiknek – tudósít a thestar.com. A döntés a minisztériumból érkezett, eszerint az idei tanévben már nem tanulhatnak ezen a két nyelven számos állami iskolában a malajziai gyerekek. Az „óramegvonás” nem annyira a maláj diákokat érinti persze. Inkább azok a szülők kifogásolják a nyelvi megszorítást, akiknek a gyereke így az anyanyelvtanulástól esne el az iskolában.

Eredetileg egyébként éppen azért vezették be ezeket a nyelvórákat, hogy a külföldiek, bevándorlók számára is vonzóvá tegyék az állami iskolákat. Itt szombatonként tanulgathatták a gyerekek a kínait vagy az Indiában használatos tamilt. Idén januárban kiderült azonban, hogy a minisztérium nem szándékozik továbbra is fenntartani az oktatásnak ezt a részét.

A cikk szerint egyelőre nagy a tájékozatlanság ezen a téren – sem a tanárok, sem az intézmények vezetői nemigen tudják, mi lesz a következő lépés. A közfelháborodás azonban, úgy tűnik, meghozza majd az eredményét: a maláj miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a költségvetés átgondolása után elképzelhető, hogy mégis újraindítják ezeket az oktatási programokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X