nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Két nyelven beszélő történelem

Az „ismerjük meg egymást”-gondolat jegyében született Horváth Bernadetta Magyar-szlovén történelmi korszakok rövid bemutatása című könyve, amely magyarul és szlovénül is összefoglalja a két szomszédos nép történelmi korszakairól szóló alapvető tudnivalókat.

MTI | 2012. október 5.
|  

A könyv előszavában Göncz László történész így fogalmaz: „hiteles információk és ismeretek birtokában nagyobb eséllyel kerülhetők ki a múltban elkövetett hibák, valamint kaphatnak létjogosultságot a pozitív tapasztalatok”. A kiadványt a szerző elsősorban iskoláskorú és egyetemista fiataloknak szánja. A kötet időrendben mutatja be a két nép életét meghatározó történelmi korokat, eseményeket, uralkodóházakat, főúri rendeket – olvasható a Népújság internetes kiadásában.

A szlovén nép történelméről írt fejezetek aprólékosabb elemzéseket, magyarázó szövegeket tartalmaznak. Így például a magyar Trianonhoz hasonlító koroskói népszámlálási bonyodalmak hátterét megvilágítva a szerző az összeírás sikertelenségének okaira is választ ad – ismerteti a könyvet a szlovéniai magyarok hetilapja.

Bence Lajos, a cikk szerzője ugyanakkor hiányolja a magyar történelmet összefoglaló fejezetekből az események muravidéki vetületeit. A könyvben például nem esik szó a térség történelmében meghatározó szerepet játszó Bánffyakról: „…hasonlóképpen a Korvin Matijaként emlegetett Mátyás királyunknak a Bánffyakhoz fűződő szoros viszonyáról sem, nem beszélve a mecenatúrájáról híres famíliának az ország vezetésében betöltött történelmi szerepéről” – írja Bence, hozzátéve, hogy a muravidéki reformációról, így Kulcsár György alsólendvai prédikátor posztilláiról sem esik szó.     A színes fotókkal és illusztrációkkal díszített 100 oldalas könyv 400 példányban jelent meg a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség kiadásában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X